ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Φιλιατρά: Στο τσακ σώθηκε σήμερα το πρωί σκυλίτσα που έφαγε φόλα!

Στο τσακ σώθηκε σήμερα το πρωί σκυλίτσα στην πλατεία των Φιλιατρών που είχε φάει φόλα, που προφανώς έριξε ασυνείδητος. 

Χάρη στην ευαισθησία και την άμεση επέμβαση του μέλους της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας Κωνσταντίνας Κανελλοπούλου, η οποία μόλις ενημερώθηκε έσπευσε στο σημείο και παρείχε πρώτες βοήθειες στη σκυλίτσα που ψυχορραγούσε και έδειχνε έτοιμο να παραδοθεί της μάχης που έδινε εξαιτίας της βάρβαρης και απάνθρωπης εγκληματικής πράξης ασυνείδητων να ρίξουν φόλα στην πλατεία των Φιλιατρών για να σκοτώσουν τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη. 


Το θλιβερό αυτό συμβάν έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα που σημειώθηκαν περί τα τέλη Φεβρουαρίου στην Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους, όπου ασυνείδητοι έριξαν φόλες και σκότωσαν σκύλους αλλά και γάτες σε γειτονιές των πόλεων. 

Στα Φιλιατρά είχαν ρίξει φόλες στην πλατεία το καλοκαίρι στις αρχές Ιουλίου με τις οποίες είχαν σκοτώσει ένα σκυλάκι, ενώ στο πανελλήνιο είχε γίνει γνωστή η εγκληματική ενέργεια που είχαν προβεί άγνωστοι το καλοκαίρι του 2010 ρίχνοντας φόλες στην πλατεία και διάφορα σημεία της πόλης σκοτώνοντας περισσότερα από δέκα σκυλάκια, συμβάν που είχε πάρει διαστάσεις στα τοπικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο και για το οποίο τότε είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση και ο Δήμος Φιλιατρών. 

Όπως είπε στο «Θ» το μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, σήμερα το πρωί την πήρε τηλέφωνο γνωστός της από την πλατεία των Φιλιατρών και την ενημέρωσε ότι είναι εκεί, κοντά στο περίπτερο «Κεντρικό» ένα σκυλί που φαίνεται σα να έχει φάει φόλα. Κατέβηκε αμέσως, της έδειξαν το σημείο που ήταν πεσμένο το σκυλί και όταν έφθασε ξεκίνησε να του δίνει τις πρώτες βοήθειες. Του έκανε ένεση εμετική και μετά ατροπίνη και ευτυχώς η σκυλίτσα άρχισε να αντιδρά στα φάρμακα και έκανε εμετό και μετά από λίγο φάνηκε να είναι κάπως καλά. 

Στη συνέχεια, η κα Κανελλοπούλου, μετέφερε τη σκυλίτσα στον κτηνίατρο ο οποίος την εξέτασε και την κράτησε και για το βράδυ, να την παρακολουθήσει. «Ευτυχώς, το σκυλί είναι καλά, σώθηκε», μας είπε εμφανώς ανακουφισμένη, αλλά παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό και τη στεναχώρια της για την ασυνειδησία εκείνων που ρίχνουν τις φόλες αλλά και την αδιαφορία του κόσμου και κυρίως της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε αδέσποτα! 

Σημειώνουμε πως, η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, που αποτελείται από εθελοντές, προσπαθεί και βοηθά τα αδέσποτα της περιοχής, κάνοντας ό,τι μπορεί με τις δυνάμεις που διαθέτουν οι ίδιοι οι εθελοντές. 

Μάλιστα, με πρωτοβουλίες τους σε συνεργασία με Φορείς και τη Φιλοζωική Εταιρία και τον ζωοφιλικό όμιλο Καλαμάτας έχουν καταγραφεί και σημανθεί όλα τα αδέσποτα, σε όλα έχει χορηγηθεί εμβόλιο και αντιπαρασιτική αγωγή, έχουν γίνει στειρώσεις, τα αδέσποτα σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά και Ελαία σιτίζονται σε ειδικούς χώρους με έξοδα της Φιλοζωικής εταιρίας και με την επίβλεψη ανθρώπων της. 

Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν έχει υπάρξει η παραμικρή συνδρομή, στήριξη και βοήθεια. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και ο κάθε Δήμος σύμφωνα με το Νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό,  «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων» και συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει Επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, την στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο!

ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ