ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Μεσσηνία: Είχαν Άγιο - Άνοιξε ο δρόμος και "κατάπιε" λεωφορείο

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 | 17:59

Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα σήμερα στην Πολιανή. 

Στον δρόμο προς το χωριό περνούσε το πρωί στο τακτικό του δρομολόγιο για το Δυρράχι το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, όταν ξαφνικά υποχώρησε ο δρόμος!!! 

Το λεωφορείο έγειρε επικίνδυνα με συνέπεια η κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από οριακή για να μην ντεραπάρει. Με ψυχραιμία ο οδηγός και οι 7 επιβαίνοντες βγήκαν από το λεωφορείο και από εικείνη την ώρα στήθηκε μια ολόκληρη επιχείριση για να απεγκλωβιστεί από το ...πηγάδι που είχε δημιουργηθεί στο δρόμο. 

Οι καταγγελίες των κατοίκων και άλλων κάνουν λόγο για κακοτεχνίες αλλά και για μια παρέμβαση που παρά το ότι επισημάνθηκε στους αρμόδιους τεχνικούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας - αναφέρθηκε το όνομα του κου Γιαννακέα - που επισκέφθηκαν την περιοχή δεν έγινε τίποτα, παρά μόνο αντικριστά έριξαν κάτι βράχους για να μην φαγωθεί το ήδη διαβρωμένο και κούφιο μέρος που στήριξε τον δρόμο. 

Και από την πλευρά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή ο Γ. Πετρουλάκης - Προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης - σημειώθηκε πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται η συγκοινωνία κάτω από τέτοιες συνθήκες και πως παρά το ότι έχουν επισημανθεί τα επικίνδυνα σημεία, λίγα μέχρι σήμερα έχουν γίνει.

ΠΗΓΗ BestTV
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...