ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Θα εγκατασταθεί νοτιοδυτικά της Πύλου: Υποθαλάσσιο εργαστήριο προειδοποίησης για τσουνάμι

Υποθαλάσσιο επιστημονικό εργαστήριο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, δίνοντας στοιχεία -σε πραγματικό χρόνο- για ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενο τσουνάμι, μετά από σεισμό.
Η εν λόγω εγκατάσταση θα γίνει από το ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ESFRI-EMSO (European Multidisciplinary Seafloor Observation / Ευρωπαϊκό Πολυπαραμετρικό Παρατηρητήριο Πυθμένα).
Αυτό αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω σταθμός θα εγκατασταθεί, μετά από πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ, στον θαλάσσιο πυθμένα νοτιοδυτικά της Πύλου, στο

βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.
Η συγκεκριμένη περιοχή, η "ελληνική θέση" όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, "αντιπροσωπεύει επιστημονικά την ευρύτερη περιοχή του δυτικού τμήματος του ''ελληνικού τόξου'', από την δυτική Κρήτη έως τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα των γεωδυναμικών, υδρολογικών, κλιματικών και βιολογικών διεργασιών".
Ο σταθμός εντάσσεται στο δίκτυο συνολικά 12 παρόμοιων σταθμών που ήδη υφίστανται -ή σχεδιάζεται να ποντιστούν- στον Βόρειο Αρκτικό Ωκεανό, στην Βόρεια θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο απώτερος στόχος -αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- είναι να δημιουργηθεί "ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο μετρητικών σταθμών - παρατηρητηρίων βυθού, σταθερά εγκατεστημένων στο βυθό, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με ενέργεια κατά προτίμηση από καλώδια οπτικών ινών συνδεδεμένα με την ξηρά, τα οποία μεταφέρουν μεγάλο όγκο επιστημονικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο". Τα εν λόγω παρατηρητήρια πυθμένα είναι εξοπλισμένα με περιβαλλοντικούς επιστημονικούς αισθητήρες και μετρητικά όργανα η συστήματα.
Οπως επισημαίνουν οι σχετικές πληροφορίες, "το πρόγραμμα υλοποίησης του ολοκληρωμένου επιστημονικού παρατηρητηρίου/εργαστηρίου υδάτινης στήλης/πυθμένα στην Ελληνική θέση (νοτιοδυτικά της Πύλου) θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση του καλωδιωμένου πολυπαραμετρικού παρατηρητηρίου βυθού στα πλαίσια του Ελληνικού ΕΜΣΟ
(EMSO Hellas) που χρηματοδοτήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, αλλά και με την επιχειρησιακή λειτουργία του ήδη υπάρχοντος αυτόνομου παρατηρητηρίου επιφάνειας- υποεπιφανειακών θαλάσσιων υδάτων Ποσειδών-Πύλος".
Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν, καταλήγοντας, ότι στην αποκαλούμενη "ελληνική θέση, του δικτύου θα υλοποιηθεί "ένα ουσιαστικά ολοκληρωμένο δίκτυο παρατηρητηρίων του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ανατολικής Μεσογείου (ατμόσφαιρας, στήλης νερού πυθμένα-υποστρωμάτων) που παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί και για έγκαιρο εντοπισμό φυσικών καταστροφών (τσουνάμι, σεισμοί, θαλάσσια ρύπανση, τοξικά άλγη κλπ)".
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ