ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινά σήμερα το Καρναβάλι Μεσσήνης

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη ξεκινούν σήμερα στις 6.30 μ.μ., με το Αρμα του Μπεκρή που θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης οι μαθητές του Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών Σταυρούλας Πεζώνη καλούν όλο τον κόσμο σε τσίκνισμα και χορό.
Το Σάββατο στις 9.30 μ.μ. θα γίνει ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, στην αίθουσα Δ. Κουζή.
Την Κυριακή στις 6 μ.μ. στην ίδια αίθουσα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο παιδικό πάρτι.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 11 μ.μ., πάρτι από τους καρναβαλιστές του Group Placebo-
Οινοσοφίες.
Την Παρασκευή 24/2 στις 7.30 μ.μ., αναβίωση του εθίμου «Καλέσματα» στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με τη χορευτική ομάδα του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης».
Το Σάββατο 25/2 στις 9 μ.μ., παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στις γειτονιές της Μεσσήνης (α' φάση). Στις 11.30 π.μ. αποκριάτικη «Πιτσιρκούπολη» στη μικρή πλατεία της πόλης. Στις 5.30 μ.μ. αποκριάτικο παιδικό πάρτι στην αίθουσα Δημ. Κουζή. Στις 10 το βράδυ αποκριάτικο πάρτι στο καφέ «Ουτοπία», ενώ στις 11 μ.μ. αποκριάτικος λουλουδοπόλεμος στο καφέ-κλαμπ «Placebo».
Εν τω μεταξύ, στις 9 μ.μ. του Σαββάτου θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές σε Μάδαινα, Δρακονέρι, Πιλαλίστρα, Πιπερίτσα, Μυρτοποταμιά, Νεοχώρι, Λευκοχώρα, Βελίκα, Ανδρούσα και Αμφιθέα.
Την Κυριακή 26/2 στις 10 το πρωί θα ολοκληρωθεί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο αμφιθέατρο του πάρκου (τελική φάση).
Στις 10.30 π.μ., παιδικά άρματα στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης με συμμετοχή μικρών καρναβαλιστών. Στις 11 π.μ. παραδοσιακό γαϊτανάκι και στις 11.30 λάτιν χοροί
στην κεντρική πλατεία, με χορευτικές ομάδες του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης».
Στις 2 η ώρα το μεσημέρι της Κυριακής θα γίνει αναβίωση Χωριάτικου Γάμου στην πλατεία της Μαθίας.
Το βράδυ της Κυριακής στις 9, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης θα προβληθεί φιλμ με παλαιότερα καρναβάλια. Την ίδια ώρα θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές στις εξής γειτονιές: Ηρώων Πολυτεχνείου και Παπαφλέσσα, στο πάρκινγκ της πλατείας, στο καφενείο του Γιαννουζάκου, στα Καρντασέικα και στου Δούβαλη. Στις 9.30 μ.μ., περιφορά χορωδίας μαντολινάτας  τους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης.
Παραδοσιακές Φωτιές θα ανάψουν στις 9 μ.μ. και στα χωριά Τρίοδος, Λυκότραφο, Καρτερόλι, Μαυρομμάτι, Ανάληψη, Αβραμιού, Σπιτάλι, Εύα, Πολύλοφο, Ελληνοεκκλησιά, Παλαιόκαστρο, Κορομηλιά, Βαλύρα, Αρσινόη, Στρέφι (φωτιά και αποκριάτικος χορός στις αποθήκες του Συνεταιρισμού).
Την Καθαρά Δευτέρα 27/2 στις 10.30 π.μ., χορευτικό στην πλατεία της Μεσσήνης από τους Φουστανελάδες του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και αναχώρηση για την Κρεμάλα. Στις 11 π.μ. θα γίνει η αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά στην περιοχή της Κρεμάλας, από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης. Κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης.
Στην Τρίοδο στις 10 το πρωί, κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στo  αεροδρόμιο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Ευρισκομένων Τριοδιτών.
Στο Φάρο Πεταλιδίου, από τις 9 το πρωί πέταγμα χαρταετών και βράβευση του καλύτερου. Επίσης κούλουμα στην πλατεία, με τη συμπαράσταση των Συλλόγων Γυναικών Πεταλιδίου και Γονέων - Κηδεμόνων των τοπικών σχολείων.
Στον Αγιο Ανδρέα στις 11 π.μ., αποκριάτικη παρέλαση από τους τοπικούς συλλόγους.
Και στην Ανδρούσα στις 11 π.μ. διαγωνισμός χαρταετού στο γήπεδο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας «Ο Αριστοτέλης».
Στις 3 το μεσημέρι της Καθαροδευτέρας, θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, με τη Δημοτική Φιλαρμονική, μαζορέτες από το σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και μαντολινάτα από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, που θα συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο, τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα σχολείων, συλλόγων και φίλων καρναβαλιστών από όλες τις δημοτικές ενότητες. Η παρέλαση θα κλείσει με το λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Στις 5 μ.μ., αποκριάτικο ξεφάντωμα με τις χορεύτριες του «Ολα», στο καφέ-κλάμπ «Placebo» και φαγοπότι στην ταβέρνα «Οινοσοφίες».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: