ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Σε αποκριάτικους ρυθμούς από σήμερα η Καλαμάτα


Μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που έχουν ως στόχο τόσο τη διατήρηση της παράδοσης όσο και της αναβίωσης των εθίμων του τόπου, προγραμματίζει ο δήμος Καλαμάτας έως και την Καθαρή Δευτέρα.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο ιστορικό κέντρο, στη δυτική παραλία, στην πλατεία Τσώλη στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Σίδερη στην Καλλιπατείρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη αλλά και την πλατεία Όθωνος, θα διεξαχθούν εκδηλώσεις, όπως το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, αποκριάτικα δημιουργικά εργαστήρια, καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Στα χωριά του διευρυμένου δήμου Καλαμάτας, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως οι φωτιές, το λιώσιμο του παστού, το πέταγμα του χαρταετού και του αερόστατου, καθώς και άλλα πατροπαράδοτα τοπικά δρώμενα, με κορυφαίο το δρώμενο της Ευετηρίας στη Νέδουσα την Καθαρή Δευτέρα.

Σήμερα από τις 10.30 το πρωί, στο Ιστορικό Κέντρο και στις πλατείες Όθωνος και Αγ. Αποστόλων ξεκινά το τσίκνισμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, αερόστατα και αποκριάτικες μάσκες καθώς και δημιουργικές κατασκευές φτιαγμένες από τα χέρια των παιδιών.

Στην πλατεία Μαυρομιχάλη από τις 12.30 και στην πλατεία Αγίων Αποστόλων από τις 13.30, θα υπάρχουν παραδοσιακά κεράσματα και παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρες της πόλης.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία Αγ. Σίδερης με καρναβαλικά δρώμενα και με φωτιές, ενώ την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία στις 11.30 το πρωί παραδοσιακό γαϊτανάκι κι αμέσως μετά θεατρικό δρώμενο «ο θάνατος του δράκου και το ξύπνημα της άνοιξης».

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: