ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Χρώμιο στον Ασωπό: Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, παρουσία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το πρόγραμμα
«Χρώμιο στο υπόγειο υδάτινο σύστημα της λεκάνης του Ασωπού: Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης».

Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η διερεύνηση της παρουσίας του ολικού και εξασθενούς χρωμίου στους υπόγειους υδροφορείς της υδάτινης λεκάνης του Ασωπού ποταμού και διαμόρφωση προγράμματος μέτρων και αξιολόγηση τεχνολογιών απορρύπανσης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του υπόγειου νερού.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τρεις ιδιωτικούς φορείς και ο συντονιστής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ και χρησμοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ και το υπόλοιπο ιδία συμμετοχή των συνεργαζόμενων φορέων.

Ο επιβλέπων του προγράμματος Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ παρουσίασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τους βασικούς άξονες του προγράμματος και επεσήμανε την ιδιαίτερα σημαντική σημασία της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.

O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στην τοποθέτησή του τόνισε: «Tο θέμα του Ασωπού είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας και γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε σε μια ακόμη δράση, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με συντονισμένες ενέργειες αναδείξαμε το θέμα του Ασωπού από το 2005 και λύσαμε το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής με καθαρό νερό».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «ο Περιφερειάρχης για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και επεσήμανε ότι οι έλεγχοι και τα πορίσματα του ΕΦΕΤ βεβαιώνουν ότι αυτά είναι απολύτως ασφαλή για τη δημόσια υγεία. Ανέδειξε επίσης και το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας κεντρικής μονάδας βιομηχανικών αποβλήτων που σε συνδυασμό με χωρικές παρεμβάσεις θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα» .

ΠΗΓΗ: econews.gr


ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: