ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Με τα πόδια τον γύρο του κόσμου

Τον Μάρτιο του 1994, ο Νάιτζελ Ριντ έδωσε μια υπόσχεση στην ετοιμοθάνατη κόρη του Ζόι, που έπασχε από κυστική ίνωση (cystic fibrosis), ότι θα κάνει τον γύρο του κόσμου για να συγκεντρώσει χρήματα για εκείνους που υπέφεραν από την ίδια ασθένεια.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να χάσει κάποιος το παιδί του, ειδικά σε μια τόσο μικρή ηλικία, αλλά μέσα από τέτοιες τραγωδίες οι άνθρωποι παίρνουν δύναμη για να πραγματοποιήσουν εκπληκτικές πράξεις», λέει και προσθέτει: «χρειάστηκε ένα τέτοιο γεγονός, να χάσω την 11χρονη κόρη μου, για να θέσω ένα στόχο και να αλλάξω δραματικά τη ζωή μου». Ο Νάιτζελ υποσχέθηκε ότι θα περπατήσει από την Αγγλία στην Αυστραλία, μέσω ...Αμερικής. Το 1995, ο Νάιτζελ περπάτησε από το Νότινγχαμ στο Λαντς Εντ, από την Ουάσινγκτον στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και από την Καμπέρα στo Μπρίσμπέιν. To 1997 από τo Μπρισμπέιν στο Πορτ Ντάγκλας, από το Πορτ Ντάγκλας στο Μάουντ Ισα, από το Μάουντ Ισα στο Τουγούμπα και από το Τουγούμπα στο Μπρίσμπέιν. Το 1999 περπάτησε στο Κουίνσλαντ 500 χιλιόμετρα σε 5 μέρες, το 2000 διένυσε με ένα αναπηρικό καροτσάκι την απόσταση από τη Μελβούρνη στο Μπρισμπέιν και το 2007 περπάτησε από το Πορτ Ντάγκλας στο Μπρισμπέιν.

O Νάιτζελ θα συνεχίσει την προσπάθειά του στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου-4 Νοεμβρίου 2012 από το Πορτ Ντάγκλας του Μπρισμπέιν, για να βοηθήσει 850 παιδιά (που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια) και τις οικογένειες τους που μάχονται καθημερινά για να κρατήσουν τα παιδιά τους στη ζωή.

O Νάιτζελ, μεταξύ άλλων, ίδρυσε το «The Zoe Reed Little Bridge House Association (Zoe's Place)» στο Κουίνσλαντ και καθιέρωσε το «The Zoe Reed Memorial Walk» σε τρεις χώρες.

Όταν ρωτήθηκε αν βρίσκει το περπάτημα θεραπευτικό, καθώς έχει αποδειχτεί κατόπιν έρευνας ότι το περπάτημα και το τρέξιμο βοηθούν τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, εκείνος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Όλοι οι δρόμοι που περπάτησε ο Νάιτζελ και εκείνοι που πρόκειται να περπατήσει στην ιστοσελίδα του walkyourowntalk.yolasite.com.








 
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: