ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Για αξιοποίηση του αεροδρομίου Τριόδου

Συνάντηση Αναστασόπουλου με Αβραμόπουλο
Συνάντηση του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτριο Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, με αντικείμενο τη μερική τροποποίηση των όρων της παραχώρησης του αεροδρομίου Τριόδου.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής, όπως ειπώθηκε, είναι στους όρους του παραχωρητηρίου να προβλέπεται συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα της παραχώρησης στο Δήμο και επιπλέον να είναι εφικτή η κατασκευή των προβλεπόμενων έργων από ιδιώτη μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).



Οι όροι που ήδη ισχύουν καθιστούν απαγορευτική την υλοποίηση του έργου από ιδιώτη επενδυτή και επιβάλλεται η τροποποίησή τους με αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και για το Δήμο, αλλά και για την Αεροπορία. Οι δυνατότητες εξεύρεσης χρηματοδοτικών μέσων από το Δήμο συνεχώς μειώνονται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απομένει ως μοναδική λύση για την αξιοποίηση του χώρου  η ιδιωτική επένδυση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου και στην ουσία συμφωνεί στην τροποποίηση, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους του Δήμου, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της παραχώρησης.
Άλλωστε, ήδη εκπονείται το Master Plan για την αξιοποίηση του αεροδρομίου, με στόχο όχι μόνο το μηχανοκίνητο αθλητισμό τύπου Dragster, αλλά και τη δημιουργία κυκλικής πίστας, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την προμελέτη, που έχει ήδη εκπονηθεί, προβλέπεται η κατασκευή υποδομών (κυκλική πίστα, ασφαλτόστρωση, εξοπλισμός ασφάλειας των αγώνων, κερκίδες, parking, καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων κ.λπ.).
Ο χώρος, δε, του αεροδρομίου Τριόδου ενδείκνυται για μια τέτοια επένδυση λόγω των καλών κλιματικών συνθηκών, της μικρής απόστασης από την Αθήνα, την ύπαρξη σε μικρή απόσταση πολιτικού αεροδρομίου, καθώς και ξενοδοχειακών υποδομών και της έλλειψης ανάλογων έργων στη Νότια Ελλάδα.
Η ολοκλήρωση μιας τόσο σημαντικής επένδυσης αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολυάριθμους φίλους του αθλήματος, θα υπάρξει αύξηση των απαιτήσεων σε υποδομές εστίασης και διαμονής, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και θα επιτευχθεί προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Μελέτη αποχέτευσης Πεταλιδίου
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος για την οφειλή της μελέτης της αποχέτευσης Πεταλιδίου, ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή η νέα Δημοτική Αρχή ήρθε αντιμέτωπη με μια οφειλή, ύψους 317.000 ευρώ, που αφορά στην αποπληρωμή της μελέτης με τίτλο: “Αποχέτευση και διάθεση ακαθάρτων & ομβρίων των Δ.Δ. Πεταλιδίου, Καλαμακίου και Ριζομύλου”.
Στοιχεία της μελέτης αυτής αξιοποιήθηκαν για την υποβολή φακέλου χρηματοδότησης στο ΕΠΠΕΡΑΑ, με αποτέλεσμα, ως γνωστόν, την ένταξη της πράξης “Αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων παραλιακής ζώνης Πεταλιδίου”, με προϋπολογισμό 17.857.881,25 ευρώ.
Με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μωραΐτη, εντάχθηκε η αποπληρωμή της εν λόγω μελέτης στο Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων έτους 2012.
Το γεγονός αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το ενταγμένο έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ χωρίς προβλήματα και να αποφύγουμε το κόστος αποπληρωμής της μελέτης.
Έχω την υποχρέωση στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μουρμούρα και τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης».

Προγραμματική σύμβαση με ΔΕΥΑΜ
Με προχθεσινή του απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑ, προκειμένου να υποβληθεί, από τη ΔΕΥΑ Μεσσήνης, πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων στα Τ.Δ. Αβραμιού– Λευκοχώρας (τμήμα 2)», προϋπολογισμού 2.577.000 ευρώ.
Αυτό είναι απαραίτητο, διότι η ΔΕΥΑ Μεσσήνης δε διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, τo έργο αφορά: την αποπεράτωση των εργασιών στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, την κατασκευή του εξωτερικού αντλιοστασίου στο Αβραμιού και την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων με την κατασκευή δύο αντλιοστασίων, ενώ στη Λευκοχώρα περιλαμβάνει εργασίες κατασκευής του εσωτερικού δικτύου μέχρι το εξωτερικό αντλιοστάσιο και την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου προς ΕΕΛ, καθώς και τους απαραίτητους αγωγούς και τις εργασίες συνδέσεων των οικιών.
Πολύ σύντομα θα κατατεθεί ο φάκελος της πρότασης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αναμένεται θετική εξέλιξη στην προσπάθεια για χρηματοδότηση του έργου.

Κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ
Λαμβάνοντας, τέλος, υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις και όσα δρομολογούνται για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποφάσισε ομόφωνα προχθές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, την έκδοση ψηφίσματος εναντίον της κατάργησης των δυο Οργανισμών.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε ομόφωνα τη ρητή και κατηγορηματική του αντίρρηση για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ενώ ομόφωνα επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στους δικαιούχους των δύο Οργανισμών.

   
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...