ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Για το κύκλωμα φαρμάκων που αφορά και Μεσσήνιους

Την άλλη εβδομάδα θα σταλούν
οι εκθέσεις στις ΔΟΥ για να μπουν πρόστιμα

Επιστολή, με την οποία ζητούσε από το ΣΔΟΕ να ενημερωθεί εάν στο κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων εμπλέκονταν Μεσσήνιοι φαρμακοποιοί, είχε στείλει πριν από καιρό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, όπως ανέφερε χθες στο «Θ» ο πρόεδρός του Στέφανος Καμινιώτης. Τότε δεν είχε πάρει απάντηση, όμως τώρα ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, δηλώνει ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται όχι μόνο φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, αλλά και έμποροι φαρμάκων, καθώς και γιατροί, σε μια
υπόθεση με πανελλαδικές διαστάσεις.
Χθες, μάλιστα, ο κ. Κολετζάκης ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα, μας είπε για το θέμα: «Τα αποτελέσματα της έρευνας, που είναι σχεδόν έτοιμα, αρχές της άλλης εβδομάδας θα αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ και θα καταλογίσουν τα πρόστιμα, τα οποία πρώτα καταλογίζει η Εφορία. Θα αποστείλουμε τις εκθέσεις στις αρμόδιες Εφορίες και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Είτε θα πάνε να συμβιβαστούν, να πληρώσουν, ή ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος. Είναι φαρμακεία και από τη Μεσσηνία. Εκτός από φαρμακοποιούς, και έμποροι φαρμάκων και γιατροί, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Να μη στοχοποιούμε περιοχές».

Ονόματα ζητούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι
«Εμείς, ως Σύλλογος, είχαμε ζητήσει από το ΣΔΟΕ να μας απαντήσουν εάν εμπλέκονται φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας και ποιοι είναι αυτοί, για να έχουν και πειθαρχική δίωξη από το πειθαρχικό του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Δεν έχουμε πάρει απάντηση. Θεωρούμε δε, ότι κακώς δεν είναι θεσμοθετημένο, όταν γίνονται τέτοιες έρευνες να μετέχουμε και εμείς, για να είμαστε γνώστες. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Στέφανος Καμινιώτης.
Εν τω μεταξύ, επιστολή στον περιφερειακό διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Κολετζάκη παρέδωσε χθες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας, ύστερα από απόφαση που έλαβε σε έκτακτη συνεδρίαση την οποία πραγματοποίησε προχθές βράδυ, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων και εξαγωγών και στα οποία γίνεται λόγος για εμπλοκή φαρμακείου της Τρίπολης.
«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητεί να του δοθούν τα στοιχεία της έρευνας με τα ονόματα των εμπλεκομένων, προκειμένου να προχωρήσει στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πειθαρχικά και διοικητικά μέτρα σε βάρος όσων μελών του εμπλέκονται στην απάτη αυτή εναντίον των ασφαλιστικών ταμείων και του Ελληνικού Δημοσίου».
Όπως επισήμανε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βασιλική Φράγκου - Γεωργακοπούλου με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ζητούμε τα στοιχεία προκειμένου να κινήσουμε πειθαρχικές διαδικασίες, γιατί δε δεχόμαστε και δεν επιτρέπεται να θίγεται και να σπιλώνεται ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, άνθρωποι, συνειδήσεις και οικογένειες, από ελάχιστους επίορκους. Μιλάμε για 600 φαρμακοποιούς συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων οι 65 είναι στην Αρκαδία. Έχουμε ηθική υποχρέωση ως επιστημονικός κλάδος να απομονώσουμε και να τιμωρήσουμε μειοψηφίες που αμαυρώνουν το σύνολο».
Η κα Φράγκου πρόσθεσε ότι «απαιτούμε να μπει τέλος στην ατιμωρησία και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, και τα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν την έρευνα σε βάθος και να αποδώσουν με παραδειγματικό τρόπο τις ευθύνες όπου αναλογούν. Σε ό,τι μας αφορά, οι φαρμακοποιοί, στο μέτρο που τους αναλογεί, θα επιβάλλουν τις πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται».
   

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: