ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Τριφυλίας, για τις ερευνητικές εργασίες μαθητών λυκείου Κυπαρισσίας‏

Η Διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, "δια της πένας" του Αντιδημάρχου Παιδείας, κυρίου Γιάννη Μερκούρη, "αγκαλιάζει" και συγχαίρει την προσπάθεια των καθηγητών και πάνω από όλα των  μαθητών της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, για την παρουσίαση των τεσσάρων ερευνητικών εργασιών που οι ίδιοι μελέτησαν, εκτέλεσαν και παρουσίασαν την 19η Ιανουαρίου στην Αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος", με την επιστολή που απέστειλε σε όλα τα τοπικά μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος ιστότοπου.
Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής: 


"Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας για τις Ερευνητικές Εργασίες του Λυκείου Κυπαρισσίας"

Την 19η Ιανουρίου 2012 οι μαθητές της Α΄Λυκείου παρουσίασαν τέσσερις ερευνητικές εργασίες στην Αίθουσα «ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ».
Οι εργασίες αυτές ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ομαδικής εργασίας των ερευνητών – μαθητών της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας.
Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν κα αναπτύσσουν την παιδαγωγική ατμόσφαιρα στη σχετική τάξη.
Αυτό το περιβάλλον μάθησης επιτρέπει την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, υποστηρίζει τη μαθητοκεντρική προσέγγιση και τη συνεργασία των μαθητών καθώς οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες , να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν με υπευθυνότητα στη μαθησιακή διαδικασία. Σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσεται ακόμη η αυτο-αποτελεσματικότητα, το ενδιαφέρον για «ανοιχτές» διαδικασίες μάθησης, η θετική αυτοαντίληψη, καθώς ο μαθητής παρωθείται να συλλέξει , να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει δεδομένα, αλλά και να ξεπεράσει τα όρια της ήδη οργανωμένης γνώσης, επινοώντας πρωτότυπες ερμηνείες και αποτελέσματα Τα σχέδια εργασίας που παρουσίασαν είχαν θέματα:
-Γεωμετρία και χώρος
-Χριστιανισμός και Μουσική
-Graffiti – μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ή διαμαρτυρία.
-Σώμα, ιδέες και πρότυπα. Ταξίδι στο Χρόνο.
Οι μαθητές γι’ αυτές τις παρουσιάσεις αφιέρωσαν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους και τους αξίζουν συγχαρητήρια και ο δημόσιος έπαινος;.
Συγχαρητήρια όμως αξίζουν τόσο στο Διευθυντή όσο και στους καθηγητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας για το συντονισμό των ομαδικών αυτών εργασιών.
Ευελπιστούμε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσει το Λύκειο Κυπαρισσίας να αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις και να πρωτοπορεί.
Με ξεχωριστή εκτίμηση

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης 
 
                                                                                                ΑΠΟ http://kyparissia-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: