ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία

Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.

 Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη. Παροδικές χιονοπτώσεις ή
χιονόνερο κυρίως τις πρωινές ώρες στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01(μείον ένα) έως 05 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χιονόνερο στις θαλάσσιες- παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνι στις υπόλοιπες. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι έντονα βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν. Στη δυτική- κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: στην ανατολική Μακεδονία- Θράκη βόρειοι βορειοανατολικοί 4 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 06 βαθμούς κελσίου στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις υπόλοιπες από -02 (μείον δυο) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί ολικός παγετός.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια και στις βορειότερες περιοχές χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον ένα) έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και στην Κρήτη θα ενισχυθούν τοπικά μέχρι 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείους βορειοανατολικούς 5 με 7 και στα νότια δυτικοί 4 με 6 τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΠΟ http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.