ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σιδεράδες Μεσσηνίας: Ζητούν να δουλέψουν στη γέφυρα του Νέδοντα

Να δουλέψουν στο έργο της γέφυρας του περιφερειακού δρόμου στο Νέδοντα ζητούν οι σιδεράδες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, για να έχουν μεροκάματο και να καταπολεμήσουν την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο.
«Σε εποχές ανεργίας μπαίνει ένα τέτοιο έργο στην Καλαμάτα και πρέπει να δουλέψει
ένα ποσοστό από ντόπιους εργάτες, σιδεράδες», σημείωσε στην "Ε" ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών Σιδήρου Μπετόν Μεσσηνίας. Παρατήρησε πως καταλαβαίνουν ότι «η κοινοπραξία, ο "Μορέας" έχει τους δικούς του εργολάβους, αλλά πρέπει να υπάρξει δουλειά και για τους ντόπιους εργάτες». Κάλεσε τους τοπικούς παράγοντες να δείξουν ένα ενδιαφέρον και να πιέσουν και αυτοί από την πλευρά τους.
«Εχουμε μιλήσει με πρόσωπα από το Δήμο Καλαμάτας και το "Μορέα" και θα έχουμε συνάντηση και με το δήμαρχο. Ο,τι μπορεί να κάνει ο καθένας είναι ευπρόσδεκτο», επεσήμανε ο πρόεδρος.
Μας ενημέρωσε ότι «το σωματείο έχει 80 μέλη. Τουλάχιστον 30 άτομα δεν έχουν μεροκάματο» και παρατήρησε: «Ο,τι μεροκάματο δίνει ο εργολάβος στους δικούς του να πάρουμε κι εμείς. Υπάρχει φοβερό πρόβλημα ασφάλισης. Πληρωνόμαστε με το τονάζ. Λόγω της κρίσης και της ανεργίας δεν ασφαλιζόμαστε, δεν κολλάμε ένσημα». Σημείωσε ότι «λόγω της κρίσης είναι όλα "σκοτωμένα". Χτυπάνε τις τιμές για να έχουν δουλειά» - και ανέφερε πως «στη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη εργολάβος άφησε τον κόσμο απλήρωτο κι εξαφανίστηκε».
Ο Γ. Κωνσταντόπουλος επιβεβαίωσε ότι «η οικοδομή πονάει, ενώ είναι η βιομηχανία της Ελλάδας. Και με τα έργα γίνεται χαμός. Δεν υπάρχουν χρήματα. Μόνο για όσα έργα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ υπάρχει μέλλον». Κλείνοντας, επεσήμανε πως «είναι αδιανόητο να μη δουλέψουν Καλαματιανοί» και ανέφερε ότι «Πακιστανοί κι Αφγανοί δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, χωρίς τίποτα. Για ένα κομμάτι ψωμί».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: