ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 25 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ναζιανζηνού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, από τον Γρηγόριο, Επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. Είχε δύο αδέρφια, τον Καισάρειο και την Γοργονία. Στη Ναζιανζό, πήρε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στη Καισάρεια, όπου και εκεί γνώρισε τον Μέγα Βασίλειο, ως συμμαθητή του. Αργότερα, πήγε κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκησαν 13 χρόνια, όταν πλέον ήταν  30 ετών. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε στη πατρίδα του, παρ'όλο που του πρόσφεραν τη θέση του Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Εκεί, ο πατέρας του, Επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτίμησε την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Μέγα Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή. Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επέστρεψε στην πατρίδα του. Σε ηλικία 43 ετών ο Θεός τον αξίωσε να ανέβει στον Επισκοπικό θρόνο. Έδρα του ήταν η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της. Όμως, οι πίκρες της ζωής ήρθανε μπροστά του. Έχασε
πρώτα τον αδελφό του Καισάρειο, την αδερφής του Γοργονία, τον πατέρα του Γρηγόριο και τέλος, τη μητέρα του Νόννα. Μετά απ'αυτές τις θλίψεις, ο Θεός τον οδηγεί στην Κωνσταντινούπολη το 378 μ.Χ., όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά τους Αρειανούς, της  Κωνσταντινούπολης. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι Ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος Γρηγόριος δεν απελπίστηκε. Μετέτρεψε ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε Ναό, που τον ονομάζε "Ναός Αγίας Αναστασίας". Οι αιρετικοί έφτασαν σε σημείο να  ανέβουν πάνω στις σκεπές των σπιτιών και να του πετούν πέτρες. Στο Ναό της Αγίας Αναστασίας εκφώνησε τους περίφημους πέντε Θεολογικούς Λόγους που και γι'αυτό ονομάζεται Θεολόγος. Μετά τον σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το 381 μ.Χ. Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα Επισκόπων τον αντιπολιτεύεται και τον διώκει για ευτελή λόγο. Τότε ο Άγιος Γρηγόριος, αγανακτισμένος, δηλώσε τη παραίτησή του, και αναχώρησε στη γενέτειρά του. Και έτσι παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 390 μ.Χ. Η Τίμια Κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιον Όρος.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: Ο άγρυπνος, άρα ενήμερος και φωτιομένος.

Απολυτίκιο:

Ἦχος α'.
Ὁ ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας, ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: