ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία ότι άργησε το ασθενοφόρο 35 λεπτά για τον Θ. Αγγελόπουλο

Διαβάστε τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και γιατί άργησε το ασθενοφόρο
Μεγάλη καθυστέρηση του ασθενοφόρου που παρέλαβε και μετέφερε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο νοσοκομείο καταγγέλλει ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ κ. Γιάννης  Χούσος μιλώντας στο MEGA.
Όπως δήλωσε ο κ. Χούσος , το ασθενοφόρο άργησε  να φθάσει στην Δραπετσώνα 30 με 35 λεπτά. Συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ δέχτηκε την κλήση στις 18:54 χθες το απόγευμα και έφθασε στο σημείο της Δραπετσώνας στις 19: 30, ενώ στις 19: 42 η οικογένεια υπέγραψε για τη μεταφορά του στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Metropolitan".

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ,  στο ασθενοφόρο που κλήθηκε "κόλλησε" το γκάζι και έτσι ειδοποιήθηκε δεύτερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να πάει στο σημείο.
"Σίγουρα ήταν επιβαρυντικό. Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει συνήθως. Για αυτό ζητάμε να λυθούν κάποια προβλήματα", είπε εξηγώντας ότι τώρα ήταν ένας επώνυμος, αλλά υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις ανώνυμων πολιτών, που χάνουν την ζωή τους από την καθυστέρηση", πρόσθεσε ο κ. Χούσος.

 Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Γιάννης Ροτζιόκος, δήλωσε ότι διέταξε ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για όσα έγιναν. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για το αν "κόλλησε" το γκάζι του πρώτου ασθενοφόρου.
"Αυτό που ξέρω είναι πως όταν έφτασαν οι διασώστες μας, επιχείρησαν να βάλουν κολλάρο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά η οικογένειά του, δεν τους το επέτρεψε καθώς εκείνη την ώρα έφτανε και το ασθενοφόρο του Metropolitan", τόνισε.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι οι καταγγελίες μελών του κινηματογραφικού συνεργείου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που λένε πως χρειάστηκε να γίνει τηλεφώνημα στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, για να παρέμβει και να φτάσει πιο γρήγορα το ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με εκείνους που ήταν κοντά του λίγο μετά το ατύχημα, ο Θ. Αγγελόπουλος είχε τις αισθήσεις του και μπόρεσε να ανταλλάξει κάποιες κουβέντες μαζί τους.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: