ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Μεσσηνία: Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα και οικίες

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί μετά από εντάλματα σύλληψης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα τριών ομοεθνών τους.
Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και αγροτικών εργαλείων.

Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις κλοπών, σε καταστήματα και οικίες, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου Νέστορος, ύστερα από διεξοδική αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κορώνης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Συνελήφθησαν, χθες (24-01-2012) δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 20 και 19 ετών αντίστοιχα, στη Καλαμάτα, κατόπιν Ενταλμάτων Σύλληψης κ. Ανακριτή Καλαμάτας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμα τρεις ομοεθνείς τους, ηλικίας 22 και 23 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και έναν 36χρονο για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, πλην του 36χρονου, σε διάφορες συνθέσεις, κατά το χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 2011 έως και 6-1-2012, εισέρχονταν σε καταστήματα και οικίες, στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης και της Φοινικούντας Μεσσηνίας.

Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε σε αποθήκη της οικίας του 20χρονου και του 22χρονου, στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αγροτικών εργαλείων και άλλων αντικειμένων οικιακής χρήσης, μέρος των οποίων αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ερευνάται, η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη