ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Κυπαρισσία: Αρχοντικά, καλντερίμια συντηρούνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Επιχειρούν να αποκαταστήσουν την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας πέτρα πέτρα. Μία οικογένεια «ρομαντικών» της περιοχής, με την υποστήριξη κατοίκων και όχι μόνο, έχει θέσει υπό την προστασία της καλντερίμια, αρχοντικά, κρήνες και νερόμυλους της Κυπαρισσίας, με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας της αγαπημένης της πόλης.
Η οικογένεια Ιμιρζιάδη σύστησε πριν από δύο χρόνια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». «Στόχος μας ήταν να βγάλουμε την παλιά πόλη από την αφάνεια, μία υπέροχη παλιά πόλη, με την οποία δεν ασχολείται ούτε ο Δήμος ούτε η Πολιτεία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τζίμα Ιμιρζιάδη.


 
«Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε μέσα από τα ταξίδια που πραγματοποιήσαμε στην Ευρώπη, όπου είδαμε πώς σέβονται και συντηρούν αντίστοιχους οικισμούς», προσθέτει.
Στις δράσεις του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» συγκαταλέγεται η αποκατάσταση κτισμάτων και καλντεριμιών, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς, η καταγραφή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων που προβάλλουν την πόλη, όπως το παζάρι με αντίκες που φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι. Επίσης, το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών της πόλης σε όλο τον κόσμο, που αριθμεί περίπου 600 άτομα.
Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις της Εταιρείας αποτελεί η προσπάθεια αποκατάστασης και επανάχρησης του καλύτερα σωζόμενου υδρόμυλου της Κυπαρισσίας.
Το κτηριακό συγκρότημα του παλιού υδρόμυλου «του Μαυρογένη» βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Κυπαρισσία. Είναι ο δέκατος και ο καλύτερα σωζόμενος μύλος ενός ευρύτερου δικτύου υδρόμυλων, που βρίσκεται στη βάση ενός κατάφυτου λόφου. Το συγκρότημα, που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα, απαρτίζεται από το μύλο και τον υδατόπυργο, την κύρια κατοικία του μυλωνά κι ένα βοηθητικό κτίσμα. Βρίσκεται, μάλιστα, σε ένα κτήμα- μνημείο της φύσης που δεν έχει καλλιεργηθεί ποτέ. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο μύλος ήταν αρχηγείο των αντιστασιακών, ενώ ως νερόμυλος λειτούργησε μέχρι το 1974.
Στον υδρόμυλο σώζεται κινητός εξοπλισμός, όπως παλιά μηχανήματα, μυλόπετρες, το υπόγειο πετρόχτιστο κανάλι που μετέφερε το νερό, εργαλεία, αλλά και αντικείμενα από την οικοσκευή του μυλωνά.
Πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείου του κτηριακού συγκροτήματος του υδρόμυλου, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο προβιομηχανικής εγκατάστασης.
Το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» σχεδιάζει την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του μύλου με την προσθήκη δεξαμενής δίπλα στο ποτάμι, που θα συλλέγει το νερό και στη συνέχεια με αντλία αυτό θα μεταφέρεται στον υδατόπυργο. Επίσης, το βοηθητικό κτίσμα θα μετατραπεί σε μαγαζί που θα πουλάει βότανα και το σπίτι του μυλωνά σε παραδοσιακό καφενείο.
Στόχος είναι ο υδρόμυλος να γίνει επισκέψιμος για το κοινό, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Τα έσοδα από τη λειτουργία του κτηριακού συγκροτήματος θα διατίθενται για τους σκοπούς της αποκατάστασης άλλων κτισμάτων στην Κυπαρισσία.
Η παλιά πόλη της Κυπαρισσίας αντανακλά τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς η πόλη είναι γνωστή ήδη από τον Όμηρο. Πρόκειται για ιστορικό οικισμό με καλντερίμια και παλιούς λιθόστρωτους δρόμους, που αποτελούν ένα μοναδικό σε μήκος δίκτυο δρόμων, φτιαγμένα γύρω στο 1500- 1600 μ.Χ. από ντόπια λαξεμένη πέτρα.
Ο μεσαιωνικός πολεοδομικός ιστός και τα παλιά αρχοντικά στις γραφικές γειτονιές συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που συμπληρώνεται από το κάστρο, έργο των Βυζαντινών Χρόνων. Στην παλιά πόλη σώζονται, επίσης, 14 κρήνες διαφόρων εποχών, οι περισσότερες σε πολύ καλή κατάσταση.
Η παλιά πόλη έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το υπουργείο Πολιτισμού, από το 1979, «γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ιστορίας της αρχιτεκτονικής με τον έντεχνο συνδυασμό παραδοσιακής και νεοκλασικής μορφολογίας των οικοδομημάτων (σαχνισιά, ξύλινες νεοκλασικές παραστάδες και γείσο, αετώματα, μπαλκόνια με μεταλλικά φουρούσια, ημικυκλικά τόξα από λαξευτή πέτρα κ.λπ.). Το παραδοσιακό αυτό σύνολο έχει μεγάλη σημασία για την πόλη της Κυπαρισσίας, γιατί αποτελεί ζωντανή απόδειξη της οικιστικής συνέχειας της ιστορικής αυτής πόλης». Επίσης, το 1998 η Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, που περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο, χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικός χώρος.
Μαρία Κουζινοπούλου
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: