ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το «κίνημα της πατάτας» ανοίγει σε αλεύρι, λάδι και όσπρια

Το «κίνημα της πατάτας» επεκτείνεται πλέον και σε άλλα προϊόντα ενώ όλο και περισσότεροι Συνεταιρισμοί παραγωγών και Δήμοι συμμετέχουν στην διάθεση φθηνών προϊόντων, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Αλεύρι μέσω διαδικτύου

Η πρωτοπόρα στο «κίνημα» της πατάτας «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας», ανακοίνωσε ότι πλέον θα διαθέσει μαζικά- μέσω διαδικτύου- φτηνό και ελληνικό αλεύρι με 0,50 ευρώ το κιλό. «Αποφασίσαμε να επιλέξουμε το λευκό αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, τού ΕΑΣ Κιλκίς, λόγω των εορτών τού Πάσχα (χρήση στα τσουρέκια). Το ελαφρώς κίτρινο αλεύρι (70%) τού αλευρόμυλου Δομοκού θα το παραγγείλουμε στο άμεσο μέλλον, όχι μόνο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά για την άριστη ποιότητα τού προϊόντος, κατάλληλο ειδικά για ψωμί», επισημαίνει η «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας».

Οι παραγγελίες των καταναλωτών γίνονται δεκτές μόνο μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της Ομάδας και σε καμία περίπτωση μέσω απλού email ή τηλεφωνικά.

Φρούτα, λάδι, όσπρια και αμνοερίφια

Ντόπια και φτηνά ακτινίδια, από το Συνεταιρισμό Ημαθίας, αποφάσισε να διαθέσει η Βέροια παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Έτσι, το ερχόμενο Σάββατο, 10 Μαρτίου μαζί με τις πατάτες Νευροκοπίου, θα διατεθούν - απευθείας στον καταναλωτή- ντόπια και φρέσκα ακτινίδια προς 0,50 ευρώ το κιλό και, μάλιστα, συσκευασμένα. Σύμφωνα με το μέλος των «Πολιτών της Βέροιας», κ. Βασίλη Κενανίδη, έπεται συνέχεια με φασόλια, ρύζι, λάδι κ.λπ.

Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα διανείμει μέσα τον Μάρτιο και ο δήμος Θερμαϊκού ενώ ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Εκτός από ρύζι και πατάτες, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται σε επαφή με τους κατά τόπους αγροτικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να διαθέσει στους πολίτες σε τιμή παραγωγού λάδι, το αλεύρι,φακές και φασόλια.

Με αφορμή το «κίνημα της πατάτας», η Κεντρική Αγορά Αθηνών αποφάσισε να ρίξει κατά 20% τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, σε σχέση με τη λιανική αγορά.

Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή ενδέχεται να πωληθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει του Πάσχα, αν και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ευπαθές ανεβάζει τον πήχη των οργανωτικών αναγκών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, «οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό».

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: