ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Σκύλος που «ανιχνεύει» το σάκχαρο έσωσε διαβητική τέσσερις φορές

Άλλη μια συγκινητική ιστορία που βλέπει το φως της δημοσιότητας έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο σκύλος δεν έχει κερδίσει τυχαία τον τίτλο του πιο «πιστού φίλου».
Για τη 42χρονη Carol Miller, που πάσχει από διαβήτη, ο σκύλος της είναι ο «φύλακας άγγελός» της αφού την έχει σώσει τέσσερις φορές από τον θάνατο.
Η Carol, μητέρα τριών παιδιών, έχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια της τον περασμένο Μάιο, όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1.
Η κατάσταση της υγείας της είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης πέντε φορές ημερησίως, ενώ κινδυνεύει να πέσει σε διαβητικό κώμα, ακόμα και να πεθάνει στον ύπνο της.

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασε στο Διαδίκτυο για σκυλιά που ανιχνεύουν το σάκχαρο στο αίμα και φοβούμενη για τη ζωή της, η 42χρονη μητέρα αποφάσισε να αγοράσει ένα εκπαιδευμένο κόκερ σπάνιελ για να την προστατεύει κυρίως τις ώρες που κοιμάται.
«Μου έσωσε τη ζωή τέσσερις φορές από τον Ιανουάριο», δήλωσε συγκινημένη η Carol.
«Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα  πέσουν αρχίζω να ιδρώνω και το σώμα μου απελευθερώνει μια ‘αλατώδη μυρωδιά’, ενώ αν αυξηθούν απελευθερώνεται μια ‘γλυκιά μυρωδιά’», τόνισε, εξηγώντας πως μόνο ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει.
Όταν λοιπόν ο Hamish, ο τετράποδος «φύλακας» της 42χρονης οσφραίνεται τις αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης, τρέχει για να της φέρει το ιατρικό τσαντάκι της.
Η Carol αισθάνεται πλέον ασφάλεια όταν πέφτει για ύπνο καθώς ξέρει πως ό,τι και αν συμβεί ο σκύλος της θα την βοηθήσει.
Photo credit HEMEDIA
ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: