ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η πρώτη τεχνητή όαση στην έρημο του Κατάρ

Οι επιστήμονες, εμπνευσμένοι από τα ρουθούνια της καμήλας, επιχειρούν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο τεχνητό δάσος στην έρημο.
Το 3,3 εκατομμυρίων λιρών υπαίθριο θερμοκήπιο θα κατασκευαστεί στην έρημο του Κατάρ και θα φέρει τη φυτική ζωή σε ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη - και όλα αυτά χάρη στη μύτη του καμπουρωτού θηλαστικού.

Χρησιμοποιώντας ένα φυσικό τέχνασμα στο «Sahara Forest Project», οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν κρύο νερό που θα αντλείται 200 μέτρα κάτω από τη γη για να ποτίζουν τα φυτά, τα δέντρα και τα λαχανικά. Το σύστημα άρδευσης θα λειτουργεί ακριβώς όπως και τα ρουθούνια μιας καμήλας, συνεχώς συμπυκνώνοντας δηλαδή το νερό που εξατμίζεται λόγω της θερμότητας, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ρουθούνια της καμήλας απορροφούν, τη νύχτα, το νερό από τον ζεστό και υγρό αέρα και έτσι διατηρούν το ζώο συνεχώς ενυδατωμένο. Εμπνευσμένοι, λοιπόν, οι σχεδιαστές από τις καμήλες, ισχυρίζονται ότι το θερμοκήπιο των 10.000 τετραγωνικών μέτρων, θα χρησιμοποιεί μια παρόμοια ιδέα, την οποία έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία. Συγκεκριμένα, ο καυτός ήλιος της ερήμου θα εξατμίζει τα επιφανειακά ύδατα που θα εμφανίζονται τη νύχτα και ειδικά τοποθετημένοι φράχτες θα κρυώνουν τους υδρατμούς, προτού διαφύγουν προς τον ουρανό.

Οι κρύοι υδρατμοί θα περικλείονται αμέσως σε σωλήνες που θα περιέχουν νερό, αντλούμενο 200 μέτρα κάτω από τη γη, με αποτέλεσμα η ποσότητα του νερού να υπερπολλαπλασιάζεται.

«Το "Pilot Project" στο Κατάρ θα καταδείξει τα οφέλη της μείωσης των αποβλήτων σε τεχνολογικά συστήματα. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε λύσεις που είναι φιλικές για το περιβάλλον, ευνοϊκές για την κοινωνική ανάπτυξη και που εμπεριέχουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα », δήλωσε Νορβηγός, Διευθύνων Σύμβουλος του σχεδίου.

Το θερμοκήπιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: econews.gr

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: