ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ξέμεινε από τρόφιμα ο Παιδικός Σταθμός Κυπαρισσίας - Διαμαρτυρία γονέων στο Δημαρχείο

Χωρίς τρόφιμα έμεινε και πάλι ο Παιδικός Σταθμός Κυπαρισσίας. Οι γονείς των παιδιών συγκεντρώθηκαν χθες στο Δημαρχείο όπου επισκέφθηκαν τον δήμαρχο για να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας μετά από επικοινωνία που είχε και με τον πρόεδρο του νομικού προσώπου Γιάννη Κατσούλα, τους τόνισε πως το θέμα έχει προκύψει καθώς δεν υπάρχει προϋπολογισμός στο νομικό πρόσωπο, όπως προϋπολογισμό δεν έχει ακόμη ούτε ο δήμος. Σημείωσε όμως ότι το πρόβλημα με τους προμηθευτές ξεπεράστηκε, καθώς θα γίνουν
πληρωμές με απόφαση του προέδρου του νομικού προσώπου και έτσι, τόνισε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν, για τους επόμενους δύο μήνες δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Οι γονείς από την πλευρά τους έκαναν λόγο για κοροϊδία, αφού και πριν δύο μήνες τα ίδια τους είχαν πει, ότι έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα, και τώρα ξεναέφτασαν στο ίδιο σημείο. Ζήτησαν από το δήμαρχο να πάρει πρωτοβουλίες πάνω στο θέμα, καθώς τόνισαν ότι το νομικό πρόσωπο δεν είναι κάτι έξω από το δήμο. Ζήτησαν την στήριξη του δήμου αλλά και την οργάνωσή του, αφού μπορεί χρήματα να υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Επιπλέον επισήμαναν ότι πρόκειται για μικρά παιδιά και δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η κατάσταση, σημειώνοντας παράλληλα τόσο το θέμα της θέρμανσης -ότι το πετρέλαιο αρκεί μόνο για αυτή την εβδομάδα- επίσης για το θέμα της καθαρίστριας ζητώντας αυτή που υπάρχει να μείνει μόνιμα, αλλά και για το προσωπικό που έχει μείνει απλήρωτο.
Πάντως για το θέμα του προσωπικού ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία σε αυτό, ούτε φόβος στους εργαζόμενους που υπάγονται στο νομικό πρόσωπο.
Οι γονείς φάνηκε να καθησυχάζουν, ζήτησαν όμως συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ώστε να λυθούν τα προβλήματα αυτά και να μην έχουν κάθε λίγο τα ίδια προβλήματα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...