ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οριακή η κατάσταση του δρόμου στο Δερβένι - Πρέπει να γίνει άμεσα παρέμβαση για να σταματήσει η κατολίσθηση

«Είναι ήδη οριακό», τόνισε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο μελετητής Κωνσταντίνος Σερέφογλου, σημειώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης του εθνικού δρόμου στο Δερβένι, που κατολισθαίνει, με κίνδυνο να αποκοπεί η Μεσσηνία. Και πρότεινε άμεσα, σήμερα κιόλας -έπρεπε από χθες- να γίνει η "πυροσβεστική" παρέμβαση που θα κρατήσει το δρόμο και δε θα αποκόψει τη Μεσσηνία από τον υπόλοιπο κόσμο. Επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο και την κρισιμότητα της κατάστασης, ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης σημείωσε ότι σε 1 χρόνο η μετακίνηση ήταν 1 εκατοστό και τις τελευταίες μέρες έφθασε τα 8 εκατοστά!

Ο κ. Σερέφογλου μίλησε για σοβαρή ξαφνική επιδείνωση, επεσήμανε πως «με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να γίνει αποκατάσταση, να κλείσουν οι ρωγμές για να μην μπαίνει νερό και να μπει και σήμανση, γιατί υπάρχει κίνδυνος από τα σαμαράκια».
Κι ενώ η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και ο «Μορέας» ετοιμάζεται να παρέμβει για την άμεση αποκατάσταση, χθες προέκυψε γραφειοκρατικό ζήτημα – εμπλοκή με τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας που ήθελε αίτηση(!), για να δώσει άδεια κατάληψης του δρόμου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τατούλης είπε ότι «από την πρώτη στιγμή κινήθηκε η Περιφέρεια και για μόνιμη λύση για να μη βρεθεί αποκομμένη η Μεσσηνία» και μίλησε για συμφωνία με το υπουργείο, ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη που προβλέπει έργο 8 εκ. ευρώ από την είσοδο του Δερβενίου μέχρι τα σημεία που παρατηρούνται οι μετακυλίσεις στην αρχή της Τσακώνας. Εκανε λόγο για την άμεση κινητικότητα της Περιφέρειας για την Ολυμπία Οδό και τον περιμετρικό της Καλαμάτας και το υψηλό επίπεδο διεκδικητικότητας, που έσωσε τον περιμετρικό, αναφέροντας ότι «όταν άλλοι είχαν κιοτέψει, η Περιφέρεια δεν κάνει ρούπι πίσω». Και μίλησε για δημάρχους και βουλευτές που έτρεχαν να συμβιβαστούν. Είπε ακόμα για τα δύο σενάρια της αποκατάστασης για τα οποία έχει συνεννοηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και με τον αρμόδιο διευθυντή Γιάννη Καρνέση, την ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος λόγω του επείγοντος ή την ανάληψη του έργου από τη σύμβαση παραχώρησης, το «Μορέα». Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο δρόμος αυτός είναι η εναλλακτική λύση για τη Μεσσηνία και θα πρέπει να κρατιέται σε καλή κατάσταση και παρατήρησε πως «οι επείγουσες εργασίες πρέπει να γίνουν σήμερα».
Η αρμόδια μηχανικός του υπουργείου Ευγενία Καλοφωλιά ενημέρωσε ότι έχει γίνει συνεννόηση με το «Μορέα» για την άμεση αποκατάσταση.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: