ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Συνελήφθη αρχηγός μεγάλης σπείρας ληστών

Αρχηγός μεγάλης σπείρας κακοποιών, η οποία διέπραττε ληστείες και κλοπές σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια συνελήφθη σήμερα, ενώ σε άλλη μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής, η οποία έχει αρχίσει από νωρίς το πρωί, συνελήφθησαν οκτώ άτομα τα οποία εμπλέκονται σε ληστείες τραπεζών στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά.

 Έως το μεσημέρι, η επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής συνεχίζονται με πολλές έρευνες κατ΄ οίκoν.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και η ΕΥΠ ,η οποία δώ και αρκετές εβδομάδες είχε καταγράψει με την
βοήθεια του «υπερκοριού» αρκετές συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας.

Τα μέλη της σπείρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διαπράξει την ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Νέα Πέραμο ,όπου τότε είχαν πυροβολήσει και τραυματίσει αστυνομικό,ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο και είχαν διαφύγει με δύο πολυτελή τζιπ.

Σε κάποιες από τις ληστείες οι δράστες φορούσαν αστυνομικές στολές, ενώ είχαν διαπράξει τουλάχιστον 6 κλοπές ΑΤΜ.
H ληστεία στη Νέα Πέραμο είχε σημειωθεί στις 14 Φεβρουαρίου, όταν άτομα οπλισμένα με όπλα τύπου καλάσνικοφ μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο στην οδό 28ης Οκτωβρίου 237. Αφού ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και πήραν κοσμήματα και χρήματα, προσπάθησαν να διαφύγουν.
Εξερχόμενοι από το κατάστημα επιβιβάστηκαν σε δύο πολυτελή τζιπ και βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικό που ήταν εκτός υπηρεσίας.
Για να μην τους καταδιώξει τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στην κοιλιά και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ