ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι πέντε «Κροίσοι» του πλανήτη

Ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ στην κορυφή, με περιουσία 68,5 δισ. $. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως οι Αμερικανοί Μπ. Γκέιτς και Γ. Μπάφετ. Ο Σουηδός Ινγκβαρ Καμπράντ στην τέταρτη θέση και πέμπτος ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό

 ΚΑΡΛΟΣ ΣΛΙΜ

Την κορυφή των 20 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg,
καταλαμβάνει ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, «Κροίσος» των τηλεπικοινωνιών, με περιουσία στα 68,5 δισ. δολάρια.
Κατάφερε να ξεπεράσει τα μεγαθήρια από τις ΗΠΑ, Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, παρόλο που η περιουσία του έχασε μέσα σε μία χρηματιστηριακή ημέρα 478,4 εκατ. δολάρια.
Δεύτερος στη σχετική κατάταξη είναι ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, που διαθέτει περιουσία 62,4 δισ. δολαρίων. Ο τρίτος της «παρέας», ο 81χρονος Μπάφετ, που προεδρεύει της Berkshire Hathaway, έχασε σε μία ημέρα 336,9 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα η περιουσία του να ανέρχεται? μόλις στα 44 δισ. δολάρια.
Την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν δύο Ευρωπαίοι, ο Σουηδός Ινγκβαρ Καμπράντ, ιδρυτής του ομίλου IKEA, και ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του LVMH, του μεγαλύτερου ο?ίλου προϊόντων πολυτελείας. Η περιουσία τους είναι 42,5 δισ. δολάρια και 42,3 δισ. αντίστοιχα. Στη δέκατη θέση βρίσκεται ο Βραζιλιάνος Εϊκε Μπατίστα (ορυχεία, πετρέλαιο), ο οποίος έχει ήδη? προειδοποιήσει ότι ως το 2015 θα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη.


ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ

Ο 54χρονος Ινδός Μουκές Αμπανί προηγείται μεταξύ των πλουσιότερων Ασιατών με περιουσία 26,8 δισ. δολαρίων. Είναι επικεφαλής του ομίλου «Reliance Industries», εταιρείας πετροχημικών και τηλεπικοινωνιών.
Δεύτερος πλουσιότερος Ασιάτης είναι ο... «Superman», όπως τον αποκαλούν εξαιτίας των δεινών επενδυτικών ικανοτήτων του, Λι Κα σινγκ από το Χονγκ Κονγκ με περιουσία 25,8 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι περιουσίες και των 20 πλουσιοτέρων φτάνουν τα 676,8 δισ. δολάρια. Για τη δική του, πάντως, περιουσία, ο Κάρλος Σλιμ είχε μια καλή αφετηρία, καθώς ο πατέρας του, ο λιβανέζικης καταγωγής Τζουλιάν, ήταν ιδιοκτήτης ενός προσοδοφόρου πολυκαταστήματος.
 
ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ
 Ο Κάρλος σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού, όμως μετά την αποφοίτησή του έγινε χρηματιστής. Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη κίνηση αγοράζοντας ένα μεγάλο μερίδιο στη δεύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, την «Cigatam», και έκτοτε αρχίζει ένα ράλι αγορών. Σήμερα πλέον έχει χάσει τον λογαριασμό των εταιρειών του, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.
Λέγεται πάντως ότι αγγίζουν τις 200: τηλεπικοινωνίες, τσιγάρα, ποτά, κατασκευές, ορυχεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, σιδηροδρομικές εταιρείες, ο Σλιμ ελέγχει το 92% της αγοράς. Παρ' όλα αυτά, μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διάγει μάλλον συγκρατημένο βίο και δηλώνει φαν του μπέιζμπολ και των Νιου Γιορκ Γιάνκις.


ΜΠΕΡΝΑΡ ΑΡΝΟ

Ιδρυμα Γκέιτς
Ο δεύτερος στην κατάταξη Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος για χρόνια μονοπωλούσε την κορυφή, έχει στρέψει πλέον την προσοχή του κυρίως στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε πως θα προσφέρει 750 εκατ. δολάρια στο Παγκόσμιο Ταμείο κατά του ΑΙDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, ενώ έχει ανακοινώσει επίσης δωρεά ύψους 200 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των ερευνών για νέα είδη καλαμποκιού, εμβόλια για τα ζώα και για την εκπαίδευση των αγροτών.
Ο τρίτος της πλουσιοπαρέας, ο Γουόρεν Μπάφετ, τελευταίως απασχολεί τον Τύπο με τις προτάσεις του περί μεγαλύτερης φορολόγησης του... ιδίου και των ομοίων του. Εχει ζητήσει μεγαλύτερο φόρο -30% στους εκατομμυριούχους-, φόρο που συμπεριέλαβε και ο Μπαράκ Ομπάμα στο προσχέδιό του για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2013.


    
 IΝΓΚ. ΚΑΜΠΡΑΝΤ 

ΠΡΟΦΙΛ
Οι πρωτιές και οι δράσεις τους
Κάρλος Σλιμ (68,5 δισ. $)
Ο Κάρλος Σλιμ ήταν στο νούμερο ένα του περιοδικού «Forbes» και το 2010, ο πρώτος εδώ και 16 χρόνια που προέρχεται από χώρα με αναπτυσσόμενη οικονομία.
Γουόρεν Μπάφετ (44 δισ. $)
Ο Μπάφετ υπολόγισε ότι πλήρωσε το 2010 σε φόρους μόλις το 17,4% των εισοδημάτων του, γι' αυτό και ζητάει μεγαλύτερη φορολόγηση για τους πλούσιους.
Μπιλ Γκέιτς (62,4 δισ. $)
Στη φιλανθρωπική δράση του Μπιλ Γκέιτς συγκαταλέγεται και η συνεργασία που είχε συνάψει το 2011 με την ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα κατά της πολιομυελίτιδας.
Ινγκ. Καμπράντ (42,5 δισ. $)
Ο Ινγκβαρ Καμπράντ σπανίως απασχολεί τον Τύπο, ωστόσο είχε γεμίσει αρκετά πρωτοσέλιδα όταν αποκαλύφθηκε ότι υποστήριζε τους ναζί κι ότι τη δεκαετία του '50 χρηματοδοτούσε το σουηδικό νεοναζιστικό κόμμα.
Μπερνάρ Αρνό (42,3 δισ. $)
Προτεραιότητα του Μπερνάρ Αρνό, του πέμπτου πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο, είναι η επέκταση του ομίλου του στις αναδυό?ενες αγορές της Ασίας και της Νοτίου Α?ερικής.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: