ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα Βαλκάνια

Πολικό ψύχος εξακολουθεί να πλήττει τη Ρουμανία, όπου 300 άνθρωποι, άστεγοι και άτομα με υποθερμία, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κοινωνικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, με ασθενοφόρα της υπηρεσίας παροχής έκτακτης βοήθειας (SMURD), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Από τις 28 Ιανουαρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κίτρινος συναγερμός για δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις, έχασαν τη ζωή τους από το κρύο 34 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι από χθες ολόκληρη η Σερβία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχείς χιονοπτώσεις και το πολικό ψύχος.

Από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα ποτάμια, Βέλικα Μοράβα, Τίσα έχουν παγώσει. Και στον ποταμό Δούναβη στο Βελιγράδι έχει αρχίσει να σχηματίζεται πάγος.

Κλειστό είναι σήμερα το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο λόγω του χιονιού και του πάγου. Λόγω της κακοκαιρίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε οδικά δίκτυα της χώρας και τα σχολεία στο βόρειο τμήμα θα παραμείνουν κλειστά έως την Πέμπτη.

Στην Κροατία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας, στις επαρχίες Σλαβόνια, Λίκα και Γκόρσκι Κότορ.

Περίπου 120 ορεινά χωριά στην επαρχία Σπλιτ-Δαλματία παραμένουν αποκλεισμένα και η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κυμαίνεται στους - 15 έως -20 βαθμούς Κελσίου.
ΑΠΟ http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: