ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Παράταση δύο μηνών για την συζήτηση του θέματος εξόρυξης λιγνίτη

Παράταση δύο μηνών για την συζήτηση του θέματος εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης ζήτησε και έλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, με δεδομένη την λήξη της προηγούμενης προθεσμίας των 35 ημερών την προσεχή Παρασκευή για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως προβλέπει ο νόμος.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην απωλέσει το ΠΕΣΥ το δικαίωμά του για γνωμοδότηση και υπάρξουν νόμιμες ενέργειες χωρίς αυτό, ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η παράταση αυτή των δύο μηνών, την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλαβε μαζί με τη δέσμευση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια προτού γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος .........

Τατούλης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή διαθέτει εκ του νόμου την ευθύνη για ολοκληρωμένη προσέγγιση των ζητημάτων προκειμένου αυτοί να αποφασίσουν ελεύθερα επ’ ωφελεία τους. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την περίεργη συμπεριφορά που εντοπίζεται στην περιοχή, όπου θεσμοί ενημέρωσης των πολιτών «τρομοκρατούν τους πολίτες και εκφράζουν ασέβεια προς τους θεσμούς. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπερισχύουν οι κανόνες της δημοκρατίας και ακούγονται όλες οι απόψεις».

Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης των ενεργειών προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, προς το ΙΓΜΕ και το Τμήμα Μεταλλείων του ΕΜΠ, τότε το θέμα θα τεθεί στο ΠΕΣΥ προς συζήτηση και γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ της επένδυσης, αφού βέβαια ακούσει τις απόψεις του Δήμου και των επενδυτών.

Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε κάθε τόπο της Πελοποννήσου ξεχωριστό με τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, δικά του χαρίσματα και δικό του πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον. «Η Πελοπόννησος κατοικείται από σοβαρούς πολίτες που έζησαν την υστέρηση του τόπου τους και αντιλαμβάνονται την ευθύνη διόρθωσης των προβλημάτων. Την αειφορία και την περιβαλλοντική προστασία δεν τη βάζουμε στο ζύγι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη με το Δήμο Τρίπολης και τόνισε ότι «όσοι φώναζαν ότι δεν θα μπει δεματοποιητής τώρα μας παρακαλούν να τους βοηθήσουμε. Εμείς από την πλευρά μας τους διευκολύνουμε όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, αλλά και για τη δημιουργία δομών κομποστοποίησης».

«Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας αξιολογούμε τη Μεσσηνία ως θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να δουλέψει όμως η ΠΟΤΑ στην Κορώνη πρέπει να υπάρξουν υποδομές» κατέληξε ο Περιφερειάρχης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα προβλήματα είναι η δημοκρατική και σοβαρή ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους. 



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: