ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Σε ετοιμότητα για περιστατικά από την Ηλεία το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σε ετοιμότητα τέθηκε χθες το πρωί το Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να υποδεχθεί χειρουργικά περιστατικά από το Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο από το Σάββατο το βράδυ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας από τις πλημμύρες που έπληξαν την πρωτεύουσα της Ηλείας και τα γύρω χωριά.
Μέχρι χθες το απόγευμα, στην Καλαμάτα είχαν διακομιστεί τρία χειρουργικά περιστατικά καθώς επίσης ένα άτομο διασωληνωμένο για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία υποδοχής
νοσηλευόμενων από το νοσοκομείο του Πύργου, μαζί με αυτά της Πάτρας, της Αμαλιάδας και το Παναρκαδικό Τρίπολης.
Οπως έκανε γνωστό στην «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος, υπήρξε συνεχής επικοινωνία τόσο μεταξύ των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων, όσο και μεταξύ των ιατρικών τους υπηρεσιών, ώστε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εισαγωγή των επιπλέον περιπτώσεων στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας προετοίμασε κλίνες στις δυο χειρουργικές κλινικές του ενώ διέθεσε και τρία ασθενοφόρα για να διενεργήσουν τη διακομιδή από τον Πύργο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη