ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τριφυλία: 50% λιγότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Κατακόρυφη πτώση έχει παρουσιάσει η ζήτηση και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω των υψηλών τιμών του και της οικονομικής δυσχέρειας, οι καταναλωτές είτε στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης είτε κάνουν περικοπές στην ίδια την θέρμανση.

Από τα χαρακτηριστικά που είπαν πρατηριούχοι από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας είναι ότι η κατανάλωση φέτος έχει μειωθεί μέχρι και 50%, οι αγορές πετρελαίου γίνονται συνήθως σε μικρές ποσότητες και οι πληρωμές σταδιακά και όταν δίνονται οι συντάξεις. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κάνουν ολόκληρο ταξίδι να φτάσουν σε κάποια χωριά για να δώσουν μικρές ποσότητες πετρελαίου. Γεγονός πάντως είναι ότι έχουν δει το πελατολόγιό τους να μικραίνει συνεχώς.

Παρά το κρύο ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν υπήρξε μεγάλη ζήτηση πετρελαίου και αυτό γιατί όπως εξηγούν οι πρατηριούχοι αν δεν έχεις χρήματα είτε πολύ κρύο κάνει είτε λίγο δεν θα βάλεις πετρέλαιο.

Πάντως ο κόσμος φαίνεται ότι έχει στραφεί και σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν τα τζάκια έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά καθώς χρησιμοποιούνται καρά κόρον. Σε περιπτώσεις κεντρικών θερμάνσεων χρησιμοποιούνται υλικά πέρα του πετρελαίου για την λειτουργία των καυστήρων όπως είναι τα υποκατάστατα ξύλου αλλά και το πυρηνόξυλο.

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος από την Κυπαρισσία τόνισε: 
«Σίγουρα υπάρχει μείωση στην χρήση πετρελαίου θέρμανσης φέτος και αυτό οφείλεται καθαρά στο οικονομικό. Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 50%, ενώ ο κόσμος ζητά μικρές ποσότητες παράδοσης τις οποίες και αυτές αδυνατεί πολλές φορές να πληρώσει. Τώρα με τα κρύα υπάρχει κάποια ζήτηση, όχι φυσικά πολύ μεγάλη καθώς αν ο άλλος δεν έχει λεφτά ακόμη και αν έχει κρύο δεν μπορεί να βάλει καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για πιστώσεις από τους προμηθευτές. Ετσι και πολλοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης».

Ο Λεωνίδας Καραβίτης από τα Φιλιατρά επισήμανε: 
«Φέτος η κατανάλωση είναι τουλάχιστον 50% κάτω. Ο κόσμος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα ξύλα είτε σε τζάκια είτε σε σόμπες, με αιρκοντίσιον, αλλά και με μειωμένη κατανάλωση και χρήση του πετρελαίου. Ενώ και όταν κάνουν παραγγελίες είναι για μικρές ποσότητες που είναι ασύμφορες για να μετακινηθεί το βυτίο και ο οδηγός. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και ο κόσμος δυσκολεύεται. Αυτό το παρατηρούμε και στις βενζίνες, βλέπεις να βάζουν 3 ευρώ, 6 ευρώ βενζίνη ίσα για να κινηθούν. Μπορεί αυτές τις μέρες να είχε κρύο αλλά αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα πώς θα βάλει πετρέλαιο. Και ξέρω πάρα πολλούς που δεν βάζουν καθόλου πετρέλαιο, υπάρχει σημαντική μείωση της ζήτησης».

Ο Γιώργος Μαραβέλας με πρατήριο υγρών καυσίμων στους Γαργαλιάνους είπε:
«Υπάρχει σίγουρα μια μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος στρέφεται σε άλλες μορφές θέρμανσης και αυτό είναι απώλεια εσόδων για το κράτος. Το κράτος παίρνει ένα αρκετά μεγάλο φόρο από το πετρέλαιο, ενώ με την κατανάλωση ας πούμε ξύλου το κράτος δεν παίρνει τίποτα. Γενικά η αύξηση των τιμών στα καύσιμα οδηγεί τον κόσμο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως κατά κύριο λόγο το τζάκι, αλλά και το πυρηνόξυλο, το κουκούτσι. Εγώ έχω πολλούς πελάτες που φέτος χρησιμοποιούν και πετρέλαιο και ξύλα. Το πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου όμως δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά ακόμη. Αυτό θα το πούμε στο τέλος της χρονιάς καθώς κάθε χρονιά η κατανάλωση εξαρτάται από τον καιρό και τι θερμοκρασίες έχει. Αυτό όμως που βλέπω είναι ότι ο κόσμος βάζει οικονομικά, 300 μέχρι 500 ευρώ, λίγο και πολλές φορές. Αυτό σίγουρα δεν συμφέρει τους πρατηριούχους αφού κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να δώσουν λίγο πετρέλαιο που είναι ασύμφορο. Αυτές τις μέρες πάντως που είναι να δώσουν συντάξεις ο κόσμος παίρνει πετρέλαιο και το πληρώνει με την σύνταξη που παίρνει».

Η Βασιλική Παναγοπούλου από πρατήριο της Χώρας είπε: 
«Είμαστε καινούργιο πρατήριο και έτσι δεν μπορώ να κάνω σύγκριση με πέρυσι για να δω αν έχει μείωση. Δεν μπορώ να πω πάντως ότι δεν υπάρχει δουλειά, καθώς δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν όλοι τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε ξύλο ή σε κάποιο άλλο υλικό, αφού δεν είναι εύκολο να μπουν σε αυτό το έξοδο αλλαγής του καυστήρα. Βέβαια εδώ είμαστε σε μια αγροτική περιοχή που υπάρχουν ξύλα και έτσι σίγουρα και τα τζάκια θα δουλεύουν περισσότερο από άλλα χρόνια.
Πιστεύω όμως ότι ζήτηση για πετρέλαιο πάντα θα υπάρχει καθώς είναι κάτι στάνταρ και εύκολο στην χρήση. Αν βάλεις ξύλο, και σε αυτό έχει ανέβει η τιμή του και θέλει προετοιμασία. Επίσης αν βάλεις πυρηνόξυλο θέλεις αρκετό χώρο. Στο πετρέλαιο μπορεί η τιμή να ανεβαίνει αλλά δεν νομίζω ότι φεύγει από την ζωή μας».
ΠΗΓΗ ελευθερία

από: Τριφυλία: 50% λιγότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...