Κατακόρυφη
πτώση έχει παρουσιάσει η ζήτηση και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης
στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω
των υψηλών τιμών του και της οικονομικής δυσχέρειας, οι καταναλωτές
είτε στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης είτε κάνουν περικοπές στην
ίδια την θέρμανση.
Από τα χαρακτηριστικά που είπαν πρατηριούχοι από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας είναι ότι η κατανάλωση φέτος έχει μειωθεί μέχρι και 50%, οι αγορές πετρελαίου γίνονται συνήθως σε μικρές ποσότητες και οι πληρωμές σταδιακά και όταν δίνονται οι συντάξεις. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κάνουν ολόκληρο ταξίδι να φτάσουν σε κάποια χωριά για να δώσουν μικρές ποσότητες πετρελαίου. Γεγονός πάντως είναι ότι έχουν δει το πελατολόγιό τους να μικραίνει συνεχώς.
Παρά το κρύο ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν υπήρξε μεγάλη ζήτηση πετρελαίου και αυτό γιατί όπως εξηγούν οι πρατηριούχοι αν δεν έχεις χρήματα είτε πολύ κρύο κάνει είτε λίγο δεν θα βάλεις πετρέλαιο.
Πάντως ο κόσμος φαίνεται ότι έχει στραφεί και σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και όπως όλα δείχνουν τα τζάκια έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά καθώς χρησιμοποιούνται καρά κόρον. Σε περιπτώσεις κεντρικών θερμάνσεων χρησιμοποιούνται υλικά πέρα του πετρελαίου για την λειτουργία των καυστήρων όπως είναι τα υποκατάστατα ξύλου αλλά και το πυρηνόξυλο.
Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος από την Κυπαρισσία τόνισε:
«Σίγουρα υπάρχει μείωση στην χρήση πετρελαίου θέρμανσης φέτος και αυτό οφείλεται καθαρά στο οικονομικό. Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 50%, ενώ ο κόσμος ζητά μικρές ποσότητες παράδοσης τις οποίες και αυτές αδυνατεί πολλές φορές να πληρώσει. Τώρα με τα κρύα υπάρχει κάποια ζήτηση, όχι φυσικά πολύ μεγάλη καθώς αν ο άλλος δεν έχει λεφτά ακόμη και αν έχει κρύο δεν μπορεί να βάλει καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για πιστώσεις από τους προμηθευτές. Ετσι και πολλοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης».
Ο Λεωνίδας Καραβίτης από τα Φιλιατρά επισήμανε:
«Φέτος η κατανάλωση είναι τουλάχιστον 50% κάτω. Ο κόσμος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα ξύλα είτε σε τζάκια είτε σε σόμπες, με αιρκοντίσιον, αλλά και με μειωμένη κατανάλωση και χρήση του πετρελαίου. Ενώ και όταν κάνουν παραγγελίες είναι για μικρές ποσότητες που είναι ασύμφορες για να μετακινηθεί το βυτίο και ο οδηγός. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και ο κόσμος δυσκολεύεται. Αυτό το παρατηρούμε και στις βενζίνες, βλέπεις να βάζουν 3 ευρώ, 6 ευρώ βενζίνη ίσα για να κινηθούν. Μπορεί αυτές τις μέρες να είχε κρύο αλλά αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα πώς θα βάλει πετρέλαιο. Και ξέρω πάρα πολλούς που δεν βάζουν καθόλου πετρέλαιο, υπάρχει σημαντική μείωση της ζήτησης».
Ο Γιώργος Μαραβέλας με πρατήριο υγρών καυσίμων στους Γαργαλιάνους είπε:
«Υπάρχει σίγουρα μια μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος στρέφεται σε άλλες μορφές θέρμανσης και αυτό είναι απώλεια εσόδων για το κράτος. Το κράτος παίρνει ένα αρκετά μεγάλο φόρο από το πετρέλαιο, ενώ με την κατανάλωση ας πούμε ξύλου το κράτος δεν παίρνει τίποτα. Γενικά η αύξηση των τιμών στα καύσιμα οδηγεί τον κόσμο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως κατά κύριο λόγο το τζάκι, αλλά και το πυρηνόξυλο, το κουκούτσι. Εγώ έχω πολλούς πελάτες που φέτος χρησιμοποιούν και πετρέλαιο και ξύλα. Το πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου όμως δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά ακόμη. Αυτό θα το πούμε στο τέλος της χρονιάς καθώς κάθε χρονιά η κατανάλωση εξαρτάται από τον καιρό και τι θερμοκρασίες έχει. Αυτό όμως που βλέπω είναι ότι ο κόσμος βάζει οικονομικά, 300 μέχρι 500 ευρώ, λίγο και πολλές φορές. Αυτό σίγουρα δεν συμφέρει τους πρατηριούχους αφού κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να δώσουν λίγο πετρέλαιο που είναι ασύμφορο. Αυτές τις μέρες πάντως που είναι να δώσουν συντάξεις ο κόσμος παίρνει πετρέλαιο και το πληρώνει με την σύνταξη που παίρνει».
Η Βασιλική Παναγοπούλου από πρατήριο της Χώρας είπε:
«Είμαστε καινούργιο πρατήριο και έτσι δεν μπορώ να κάνω σύγκριση με πέρυσι για να δω αν έχει μείωση. Δεν μπορώ να πω πάντως ότι δεν υπάρχει δουλειά, καθώς δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν όλοι τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε ξύλο ή σε κάποιο άλλο υλικό, αφού δεν είναι εύκολο να μπουν σε αυτό το έξοδο αλλαγής του καυστήρα. Βέβαια εδώ είμαστε σε μια αγροτική περιοχή που υπάρχουν ξύλα και έτσι σίγουρα και τα τζάκια θα δουλεύουν περισσότερο από άλλα χρόνια.
Πιστεύω
όμως ότι ζήτηση για πετρέλαιο πάντα θα υπάρχει καθώς είναι κάτι
στάνταρ και εύκολο στην χρήση. Αν βάλεις ξύλο, και σε αυτό έχει ανέβει η
τιμή του και θέλει προετοιμασία. Επίσης αν βάλεις πυρηνόξυλο θέλεις
αρκετό χώρο. Στο πετρέλαιο μπορεί η τιμή να ανεβαίνει αλλά δεν νομίζω
ότι φεύγει από την ζωή μας».
ΠΗΓΗ ελευθερία
από: Τριφυλία: 50% λιγότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης | FILIATRA-NET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου