ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Κυπαρισσία: Νέα παράταση για τον Βιολογικό

Σε δύσκολη θέση είναι η Δημοτική αρχή με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας καθώς δόθηκε 3η παράταση για το έργο του Βιολογικού της Κυπαρισσίας. 

Το 24ο θέμα αφορούσε την παράταση του έργου του Βιολογικού Κυπαρισσίας όπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος βάση εγγράφου της Τ.Υ.Δ.Κ. για 3 μήνες από την προηγούμενη παράταση, με αποτέλεσμα μέχρι 15 Απριλίου, εξηγώντας ότι αφορά την συμπληρωματική σύμβαση με υποχρεωτικές εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν μεσυνδέσεις αγωγών στη παραλιακή ζώνη.

Το θέμα είναι βέβαια πόσες παρατάσεις θαπάρει το έργο και πότε θα γίνει οριστική παραλαβή του έργου, ενώ ειπώθηκε ότι θα παραταθεί και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου. 

Ενστάσεις υπέβαλε ο κ.Σωτηρόπουλος για την ετοιμότητα του έργου, ενώ καταψήφισε ο κ. Πετρόπουλος εκτιμώντας ότι το έργο έχει ανακολουθίες πληρώνοντας επιβλέποντα τεχνικό σύμβουλο θεωρώντας αναξιόπιστο τον κ. Σαμπαζιώτη για τις έωλες εκτιμήσεις του ζητώντας να έρθει στο Δ.Σ. ο τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Μπακούρος υπέβαλε ερώτηση για τεχνικά έργα ενώ ο κ. Σαμπαζιώτης απάντησε ότι οι παρατάσεις δίνονται για πλήρη αποπεράτωση του έργου. Το θέμα κατά πλειοψηφία με λευκό Κουκούμη. Φυσικά δεν απαντήθηκε πόσο κόστισε η συμπληρωματική σύμβαση στον δημότη.

Το θέμα τώρα είναι να δούμε τι έχει συμβεί με τα αντλιοστάσια και την σύνδεσή τους με τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθώς και το έργο των ομβρίων το οποίο αν δεν ολοκληρωθεί τάχιστα δεν μπορεί να τρέξει ο Βιολογικός καθαρισμός...
ΠΗΓΗ bestT

από: Κυπαρισσία: Νέα παράταση για τον Βιολογικό | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη