ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η Μεσσηνία καλεί .......Αμερική!

Δοκιμάζοντας την γκάμα των προϊόντων που πρόσφατα κυκλοφόρησε το Costa Navarino, η Ντένη Καλλιβωκά εντυπωσιάζεται από τις γεύσεις και με χαρά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι τομείς στην ελληνική παραγωγή που έχουν προοπτική.
Όρθια μπροστά σε ένα πάγκο παρακολουθώ μια κυρία να καβουρντίζει το σουσάμι και μετά μαζί με τον άντρα της και την μικρή της κόρη να στρώνουν το έτοιμο παστέλι πάνω στην λαδόκολλα για να κρυώσει. Το δοκιμάζω καυτό (ωραία η αίσθηση!) και παρατηρώ τις Αμερικανίδες δημοσιογράφους τριγύρω μου να δοκιμάζουν και να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον. Το παστέλι είναι μαλακό, ‘υγρό’, φτιαγμένο από

πρώτης ποιότητας μέλι. Ακριβώς δίπλα ένας άλλος μικρός παραγωγός ζυμώνει το αλεύρι και τα άλλα υλικά και πλάθει επί τόπου μικροσκοπικά κουλουράκια. Καλεί και εμάς να συμμετάσχουμε στην διαδικασία. Είμαι στο Costa Navarino στην Μεσσηνία και παρακολουθώ μια παρουσίαση των νέων προϊόντων τους. Τα παραπάνω είναι μόνο δύο, από την μεγάλη γκάμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για κορυφαία χειροποίητα προϊόντα που προέρχονται από μικρές οικογενειακές μονάδες και που τυποποιούνται κάτω από το brand Navarino Icons. Η συλλογή των αγροτικών προϊόντων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παστέλι και θυμαρίσιο μέλι, μαρτυρώντας τη Μεσσηνιακή και Πελοποννησιακή γαστρονομική παράδοση. Και μαζί μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, dip, μπισκότα κλπ.
Τα προϊόντα διατίθενται στα πολυκαταστήματα Attica, στο Costa Navarino, στα Hellenic Duty Free Shops, καθώς και στα καταστήματα Dean&Deluca στις Η.Π.Α., όπου για πρώτη φορά προσφέρεται μια ολοκληρωμένη σειρά ελληνικών προϊόντων. Εντυπωσιάζομαι και μιλώ με την Μαρία Ρόμερ, υπεύθυνη του Dean & Deluca «Το hit μας στις πωλήσεις είναι το παστέλι» μου λέει. «Και δεν εκπλήσσομαι αφού όταν το πρωτοδοκίμασα δεν μπορούσα να σταματήσω να το τρώω. Ένα απλό προϊόν με μεγάλη ιστορία σε ένα τέλειο συνδυασμό ποιότητας και συσκευασίας» συμπληρώνει. Και μετά μου εξηγεί ότι στην αμερικάνικη αγορά πάνε πολύ καλά και τα κουλουράκια από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Μας αρέσει η γεύση, η υφή και τα υλικά όπως και το γεγονός ότι φτιάχνονται με το χέρι από τους τοπικούς μικρούς παραγωγούς. Ντρέπομαι που το λέω αλλά όταν ανοίξω ένα κουτί δεν μπορώ να σταματήσω να τα τρώω.» και μου εξηγεί ότι τα προϊόντα έχουν εκτιμηθεί δεόντως και από τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα παραδέχεται ότι και η ίδια κατά την επίσκεψή της εντυπωσιάστηκε από όλο αυτό που είδε και έζησε παρακολουθώντας της διαδικασία παραγωγής των προϊόντων.
Πιο δίπλα η γνωστή δημοσιογράφος φαγητού Deborah Madisson, πλάθει μπισκοτάκια λαδιού και δηλώνει λάτρης της Κορωνέικης ποικιλίας του λαδιού και των γλυκών του κουταλιού. Και εξηγεί ότι παρότι δεν είναι λάτρης τους, τα συγκεκριμένα την εντυπωσίασαν χάρη την έντονη γεύση του φρούτου και την ισορροπημένη γλύκα τους. Συζητώντας μάλιστα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κοινό μου είπε «εκείνοι που αγαπούν το καλό φαγητό και το ψάχνουν, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αυτό που θα γευτούν όχι η πολιτική κατάσταση της χώρας από την οποία προέρχεται».
Ανακουφισμένη από τις συζητήσεις και βλέποντας ένα παραθυράκι να ανοίγει- αυτό για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό- ανοίγω βαζάκια και δοκιμάζω εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Το καλύτερο γλυκό του κουταλιού ελιά που έχω δοκιμάσει, με ωραία υφή και άψογη ισορροπία. Το γλυκό κυδώνι, η αρωματική μαρμελάδα μανταρίνι, τα τραγανά και πεντανόστιμα για τον καφέ μπισκότα λαδιού, οι ελιές και ακόμη περισσότερο η αξεπέραστη μελιτζανοσαλάτα οι ψητές πιπεριές, ψητή μελιτζάνα, το υπέροχο dip πιπεριάς-ντομάτας. Αλειμμένο με χωριάτικο ψωμί είναι άλλο πράγμα!
Και μια και μιλάμε για εξωτερικό αξίζει να αναφέρουμε ότι η Costa Navarino ξεκίνησε συνεργασία με τη Lufthansa, με στόχο την προβολή των ελληνικών προϊόντων σε επιβάτες από όλο τον κόσμο. Έτσι η σειρά προϊόντων Navarino Icons βρίσκεται από την 1η Φεβρουαρίου στο Lufthansa Business Lounge του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Όσοι το επισκέπτονται θα μπορούν να δοκιμάσουν σε πρώτη φάση το θυμαρίσιο μέλι, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το αλάτι με δενδρολίβανο, ενώ σταδιακά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις γεύσεις.
Τα προϊόντα θα τα βρείτε στο Attica και στα Duty Free. www.costanavarino.com - www.athinorama.gr

ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...