ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς οδηγούς τα Κ.Υ. κινδυνεύουν ασθενείς

Ασθενοφόρα από την Καλαμάτα καλούνται πολλές φορές σε απομακρυσμένες περιοχές της Μεσσηνίας.


Κι αυτό, γιατί τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, που υπάγονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία ασθενοφόρων όλο το 24ωρο, ενώ και τα οχήματά τους είναι παλιά και παρουσιάζουν προβλήματα.
Προχθές, κάτοικος της Πύλου, ο οποίος επικοινώνησε με το «Θ», σχολίασε ότι στο Κέντρο Υγείας της περιοχής του τον ενημέρωσαν πως, λόγω έλλειψης προσωπικού, το ασθενοφόρο κινείται μετά τις το
Ο ίδιος μετέφερε την ηλικιωμένη μητέρα του, που ασθένησε ξαφνικά, με το δικό του αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Εάν, όμως, υπήρχε ένα σοβαρό τροχαίο και χρειαζόταν επειγόντως διακομιδή, τι θα γινόταν;»
Κ.Υ. Πύλου
«Όταν δεν υπάρχει προσωπικό, τι θέλετε να γίνει;» μας είπε χθες ο κ. Μιχάλης Ρεντούλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλου, σε επικοινωνία που είχαμε. Παρ’ όλα αυτά, το Κέντρο Υγείας Πύλου δεν είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις στη Μεσσηνία. Έχει τέσσερις οδηγούς, εκ των οποίων ο ένας, αυτή την εποχή, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. «Αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται το 24ωρο. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται πέντε βάρδιες. Έτσι, παραμένει κενό το πρωινό και καλύπτεται από το ΕΚΑΒ ή το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Υπάρχουν ακόμη και κανονικές άδειες, οι οποίες δεν έχουν δοθεί και, όπως καταλαβαίνετε, ο κάθε οδηγός δικαιωματικά πρέπει να πάρει την άδειά του. Όμως, τώρα αναμένεται να τακτοποιηθεί το θέμα, γιατί την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να έρθει ένας καινούργιος οδηγός με μετάταξη, οπότε θα έχουμε πάλι ροή κανονική» παρατήρησε ο κ. Ρεντούλης.
Κ.Υ. Μελιγαλά
Μόνο έναν οδηγό διαθέτει σήμερα το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά. Την κατάσταση μας περιέγραψε η γιατρός επιμελήτρια Α΄ κα Ποθητή Βουτσινά. «Έχουμε μόνο έναν οδηγό, που, όταν λείπει γιατί έχει την άδειά του ή ασθενεί, δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Η δεύτερη οδηγός έχει άδεια μητρότητας. Έτσι, ο ένας και μοναδικός οδηγός αυτή τη στιγμή, βρίσκεται εδώ μόνο πρωινές ώρες, δηλαδή 7.00 - 3.00. Τις υπόλοιπες ώρες, αν χρειαστεί, καλούμε το ΕΚΑΒ. Και το ασθενοφόρο μας έχει πολλά προβλήματα».
Κ.Υ. Αγίου Νικολάου
Ένα αρκετά παλιό ασθενοφόρο και δύο οδηγούς που δεν καλύπτουν το 24ωρο, διαθέτει το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης. «Αν χρειαστεί διακομιδή, και δεν εργάζεται κάποιος από τους δύο, ή δεν είναι κάπου εδώ κοντά για να τους φωνάξουμε, ώστε εάν μπορούν να έρθουν, καλούμε ασθενοφόρο από Καλαμάτα» μας είπε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, Νίκος Γκιούλος, ενώ πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι, για να εξυπηρετήσουν την περιοχή τους, πολλές φορές, δουλεύουν και στα ρεπό τους, και βράδια, εκτός του ωραρίου τους, ακόμη και χωρίς να πληρώνονται».
Της Μαρίας Νίκα
   
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: