ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΔΟΕ: Στήνει μπλόκα για σήματα κυκλοφορίας

Μπλόκα στα διόδια ετοιμάζεται να στήσει το ΣΔΟΕ καθώς εκτιμάται ότι πλήθος ιδιοκτητών Ι.Χ μεγάλου κυβισμού έχουν μπει στον πειρασμό είτε να κολλήσουν στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους σήματα τελών κυκλοφορίας από …παπάκια, είτε, σε πιο προχωρημένα σενάρια, να κυκλοφορούν ακόμα και με πλαστές πινακίδες.

Το σχέδιο υπήρχε στον προγραμματισμό ελέγχων του ΣΔΟΕ, παίρνει όμως μπροστά μετά τη σύλληψη αστυνομικού στη Ροδόπη ο οποίος είχε καταθέσει τις πινακίδες του τζιπ του και τις είχε αντικαταστήσει με πλαστές, ενώ είχε αγοράσει σήμα τελών κυκλοφορίας για παπάκι και το είχε κολλήσει στο αυτοκίνητο.
Η σύλληψη έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, στην..........

περιοχή Σαπών του Νομού Ροδόπης.

Συνελήφθη ένας αστυνομικός να κυκλοφορεί με όχημα τύπου τζιπ και κυβισμού 2.000 κ.ε με πλαστές πινακίδες. Ο αστυνομικός νωρίτερα επικαλούμενος απώλεια της άδειας κυκλοφορίας,πήγε στη διεύθυνση Μεταφορών και έβγαλε αντίγραφο αδείας.

Στη συνέχεια πήγε στην εφορία του και κατέθεσε τις πινακίδες, υποβάλλοντας το αντίγραφο αδείας. Έτσι κράτησε την αρχική άδεια κυκλοφορίας. Έβαλε πλαστές πινακίδες, κόλλησε και ένα σήμα τελών κυκλοφορίας από ένα δίκυκλο που είχε στην κατοχή του και θεώρησε ότι μπορεί να κοροϊδέψει το…Σύστημα.

Συνελήφθη από το ΣΔΟΕ, η υπόθεσή του εκδικάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης, το οποίο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή διατάσσοντας παράλληλα τη δήμευση του αυτοκινήτου που είχε κατασχεθεί στο μεταξύ από το ΣΔΟΕ.

Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι ανάλογα φαινόμενα μπορεί να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις μετά τη μαζική κατάθεση πινακίδων το 2011 και ξεκινούν ελέγχους στα διόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για Ι.Χ. από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά, τα τέλη κυκλοφορίας είναι φέτος 660 ευρώ και φτάνουν τα 880 ευρώ για την επόμενη κατηγορία έως 3.000 κυβικά. Παράλληλα επιβάλλεται και φέτος έκτακτη εισφορά με συντελεστή 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά.

Marketbeast


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: