ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Επικειται απολύσεις στα Ν.Π. του Δήμου Καλαμάτας

Ως ένα άλλον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας το Μνημόνιο, για το οποίο η μεγαλύτερη αγωνία είναι η παρουσία του προσωπικού. Κι αν δεν προκύπτει από αυτό ότι θα κλείσουν οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πολεοδομίας, σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για δομές του κράτους και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, για τα οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Σημείωσε, ωστόσο, πως το προσωπικό των νομικών προσώπων θα υποστηριχθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι. 
Με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας συναντήθηκε προχθές με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ. Ασκούνη και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΕΔΕ.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, είπε πως δημιουργείται πρόβλημα με την καθαριότητα, καθώς δεν επιτρέπονται ούτε προσλήψεις προσωπικού ούτε και συμβάσεις και, κατά συνέπεια, ο Δήμος δε θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης 
Κατά τον ίδιο, τα ζητήματα που υπάρχουν για την Αυτοδιοίκηση είναι η διασφάλιση της εργασίας του προσωπικού, που θα πρέπει να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια (από πλευράς μισθών). Όσον αφορά στα οικονομικά, είπε πως η κατάσταση των Δήμων χειροτερεύει και ούτε οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έρχονται στην ώρα τους. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αντέχουμε τα χτυπήματα, αν και ακούγονται κουβέντες που δε στηρίζονται σε καμία βάση», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, πιθανόν να ξεκινήσουν κι άλλες μειώσεις μισθών, πιθανολογώντας περικοπές στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν τα 325 εκατ. ευρώ.   
Χαρακτήρισε ως ήσσονος σημασίας θέματα αυτά που αφορούν στη μετακίνηση προσωπικού στους περιφερειακούς Δήμους, υπογραμμίζοντας ότι οι υπάλληλοι μπορούν να μετακινηθούν, κάτι που επιβάλλεται να γίνει με την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών, καθώς και τη μείωση των αντιδημάρχων και, κατά συνέπεια, των ειδικών συμβούλων – συνεργατών.

Περικοπή δεύτερων συντάξεων
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως, αν ως λαός αποφασίσουμε για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις αδυναμίες μας ως χώρα και να τις ξεπεράσουμε. Σημείωσε δε ότι «το κράτος θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα. Δε νοείται να γίνονται περικοπές στη σύνταξη κάποιου που παίρνει 700 ευρώ και την ίδια στιγμή να υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν δύο και τρεις συντάξεις, ούτε οι βουλευτές, ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι νομάρχες. Τα κράτη και όσοι ασκούν εξουσία πρέπει να συνεργαστούν ώστε να φέρουν τα θέματα σε επίπεδο κοινωνίας».

Κατά συνδικάτων και συντεχνιών
Ακολούθως, επισήμανε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα οφείλεται στις συντεχνίες και στα συνδικάτα: «Στα ευγενή επαγγέλματα, ήταν όλοι μαζί, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων. Υπάρχουν επαγγέλματα, όπου και ο πιο άχρηστος ακόμη, θα είχε βίλα, τζιπ, ταξίδια στο εξωτερικό», για να καταλήξει λέγοντας πως ο κίνδυνος της όποιας απένταξης της χώρας μας ίσως να οφείλεται σε αυτές τις παλιές λογικές.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: