ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Κυριακή

Πανεργατικό συλλαλητήριο για το πρωί της Κυριακής (10:30) αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε και η ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».
«Εδώ και δυο χρόνια» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και τώρα με τη ψήφιση του δεύτερου, οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν την υπέρτατη πρόκληση. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις καταργούν το εργατικό δίκαιο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ το Σύνταγμα παραβιάζεται».

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα, είναι ανάπηρη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τη βάλει στο γύψο» είπε ο κ.Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες «για να διασωθούν οι θεσμοί και τα εργασιακά δικαιώματα».

Για «σκληρές απεργιακές και κάθε λογής κινητοποιήσεις» έκανε λόγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θόδωρος Κούτρας και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς θα πρέπει να αγωνισθούν για να αποτρέψουν την de facto εφαρμογή των νέων μέτρων από τους εργοδότες».

«Σήμερα καταργούνται οι συμβάσεις και οι εργατικοί νόμοι» είπε ο Θάνος Βασιλόπουλος, της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά ώστε «να μην περάσει η νέα λαίλαπα» όπως τη χαρακτήρισε.

Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κινητοποίηση στους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ.

Το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 4 το μεσημέρι.


Ακυρώνονται παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του έργου «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου την Κυριακή, καθώς και οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Το μαγικό βιολί» και «Δον Κιχώτης» λόγω του προγραμματισμένου συλλαλητηρίου των εργατικών συνδικάτων.

Επιπλέον αναβάλλεται και η συναυλία της Κυριακής στις 18.00 στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η οποία είναι με ελεύθερη είσοδο.

Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθούν κανονικά, τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια για τις παραστάσεις αυτές μπορούν να προσέλθουν στα ταμεία του ΕΘνικού Θεάτρου και εντός δύο εβδομάδων για αλλαγή ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους ή μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210-7234567 για εισιτήρια μέσω τηλεφωνικού κέντρου και Ίντερνετ.

Για τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όσοι έχουν ήδη εισιτήρια έχουν επίσης τη δυνατότητα είτε να παραλάβουν πίσω το αντίτιμο των εισιτηρίων τους, είτε να τα ανταλλάξουν για όποια άλλη ημερομηνία, των παραστάσεων αυτών.

ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: