ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τέλη Μαΐου ο νέος δρόμος από Τσακώνα έως "Πράκτικερ" - Προχωράει το έργο κατασκευής της γέφυρας του Νέδοντα

Τέλη Μαΐου παραδίδεται οριστικά ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία από την Τσακώνα έως τον κόμβο του "Πράκτικερ" στη Σπερχογεία. Τότε θα παραδοθεί και ο νέος κόμβος της Αλλαγής, που αφορά και την υφιστάμενη εθνική οδό και τη σύνδεση με το δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό κοντά στον κόμβο της Οιχαλίας. Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η δυτική απόληξη, ο δρόμος που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης αμέσως μετά το βενζινάδικο και πριν το αεροδρόμιο, όπου προβλέπεται η δημιουργία κόμβου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε στην "Ε" ο εργοταξιάρχης του έργου του "Μορέα" στη
Μεσσηνία Θανάσης Βρέκος. Μας ενημέρωσε ότι σήμερα περνάει από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το θέμα των αρχαίων στην ευθεία της Ανθειας, στην υφιστάμενη εθνική οδό και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση είναι θετική για αποδόμηση και επίχωσή τους. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί η ευθεία της Ανθειας, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο σημείο.
Για τη σύνδεση με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, ο κ. Βρέκος μας πληροφόρησε ότι οριστικοποιήθηκε η διοικητική αποβολή του ιδιοκτήτη του κτήματος αμέσως μετά το βενζινάδικο, -έφθασε στα χέρια τους η σχετική απόφαση- και τα συνεργεία αναμένεται να μπουν σύντομα, για να ολοκληρώσουν το έργο με την κατασκευή του κόμβου.
Στον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας όπου γίνονται εργασίες από το "Πράκτικερ" έως τον κόμβο του Καρέλια προχωράει και το έργο της εντυπωσιακής γέφυρας στο Νέδοντα, όπου πραγματοποιούνται προεργασίες για τη θεμελίωσή της, παρά τη συνεχή βροχή των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, πέρα από το πρώτο συνεργείο με μηχάνημα και φορτηγά που εργάζεται στην ανατολική πλευρά μεταξύ των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ και του γηπέδου "Γιώργος Λουκαρέας", δεύτερο συνεργείο εργάζεται και στη δυτική πλευρά.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το σημείο των 100 μέτρων στον Αγιο Φλώρο, στο βάλτο, ανάμεσα στη νέα και την παλιά κοίτη Παμίσου, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα της γεωλογικής έρευνας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: