ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ορνιθολογική: Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία


Η Ορνιθολογική πραγματοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία με μεγάλη επιτυχία από το 1998. Για το 2012, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ορνιθολογικής περιλαμβάνουν:

1. Το Πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας» το οποίο έχει ως σκοπό την παρουσίαση των διαφορετικών οικοσυστημάτων ενός υγρότοπου και τη λειτουργία τους στην αλυσίδα της φύσης. Τόπος διεξαγωγής είναι η περιοχή της λιμνοθάλασσας και οι μαθητικές ομάδες
που θέλουν να συμμετάσχουν στη δράση αυτή μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις παρακάτω εκδοχές:
Ι. Εκπαιδευτική Περιήγηση στο «Μονοπάτι της Φύσης»
ΙΙ. Εκπαιδευτική Περιήγηση στη Λιμνοθάλασσα
ΙΙΙ. Υλοποίηση ημερησίου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και πραγματοποιείται καθημερινά σε ομάδες που δεν ξεπερνούν τους 50 μαθητές.
2. Το Πρόγραμμα «Δίκτυο Αδόμητων Χώρων: Για τα πουλιά και τους ανθρώπους», που για το 2012 θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή 3 μαθητικών ομάδων από δημοτικά στην πόλη της Καλαμάτας.
Το 2011, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ξαναδίνουμε Φτερά» που υλοποίησε στην Προστατευόμενη Περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και την υποστήριξη της Vodafone. Συνολικά συμμετείχαν 185 μαθητές από 6 Γυμνάσια της Μεσσηνίας (Μουσικό, 1ο Μεσσήνης, Λογγά, Πεταλιδίου, Πύλου και Εκπαιδευτήρια Μπουγά). Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο «Μονοπάτι της Φύσης», στο μονοπάτι που οδηγεί στον πύργο παρατήρησης, να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να βγάλουν φωτογραφίες και να τις αναρτήσουν στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του προγράμματος:  HYPERLINK "http://www.e-storiespoulion.gr/" www.e-storiespoulion.gr.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα απευθύνονται σε μαθητές Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και είναι προσαρμοσμένες στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών.
Το πρόγραμμα επίσκεψης των σχολείων διαμορφώνεται με βάση το διαθέσιμο χρόνο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο του προγράμματος και συμπλήρωση σχετικής φόρμας. Σε κάθε σχολείο αποστέλλεται ειδικός φάκελος για τον εκπαιδευτικό με ενημερωτικό υλικό για την προετοιμασία της επίσκεψης. Οι επισκέψεις είναι δυνατό να γίνονται εντός σχολικού ωραρίου καθώς και απογεύματα και σαββατοκύριακα μετά από έγκαιρο προγραμματισμό.
Επικοινωνία: Υπεύθυνος Προγράμματος: Γιώργος Μανέας, τηλ. 27230 23046, 6981174509, φαξ: 210 8228704, 27230 23046, e-mail:   gialova@ornithologiki.gr .

Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της Ορνιθολογικής είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...