ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Σκότωναν» σε μηδέν χρόνο τα χρυσαφικά οι κλέφτες με τις μαξιλαροθήκες

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟ

"Σκότωναν" τα κλοπιμαία αμέσως μετά τις κλοπές οι κλέφτες με τις μαξιλαροθήκες. Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας μετά τη σύλληψη των δύο τσιγγάνων προχθές εξιχνίασε 31 κλοπές και 2 απόπειρες που είχαν γίνει μέσα σε μόλις 2 μήνες, στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα. Τα κλοπιμαία όμως που βρέθηκαν είναι ελάχιστα. Και αυτό επειδή τα χρυσαφικά, στα οποία έχει αδυναμία η σπείρα, φαίνεται πως τα... έσπρωχναν γρήγορα σε κάποιον κλεπταποδόχο που τ' αγόραζε για ένα κομμάτι ψωμί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χρυσαφικά συνολικής αξίας 20.000 ευρώ τα πούλησαν για 3.000 ευρώ. Και μάλιστα τα ξεφορτώθηκαν μέσα σε μόλις 2
ώρες μετά την κλοπή.
Να σημειώσουμε πως ο ένας από τους συλληφθέντες το Δεκέμβριο του 2010 είχε συμμετάσχει στις κλοπές των κοσμηματοπωλείων στην Καλαμάτα, την Κυπαρισσία και τους Γαργαλιάνους.
Οσον αφορά τη δραστηριότητα της σπείρας, που το τελευταίο 2μηνο αναστάτωσε τους κατοίκους όλων των περιοχών περιφερειακά της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, φαίνεται πως στη βάση της ήταν τουλάχιστον 5μελής. Χτυπούσε με διαφορετική σύνθεση ατόμων κάθε φορά κι ενδεχομένως με διαφορετικούς επιπλέον συνεργούς, ενώ συχνά χρησιμοποιούσε πιθανόν και διαφορετικά αυτοκίνητα. Ανάλογα με την περίπτωση, έμπαιναν σε κάθε σπίτι 2 ή 3 άτομα και φαίνεται πως έπαιρναν πολλές προφυλάξεις. Μετά τη διάρρηξη αναστάτωναν όλο το σπίτι κι άρπαζαν μόνο χρήματα και χρυσαφικά, τα οποία έβαζαν σε μια μαξιλαροθήκη που έπαιρναν από το κρεβάτι του θύματος.
Ενα λάθος όμως στάθηκε αρκετό για να εντοπιστούν και να συλληφθούν από την Ασφάλεια δύο από τα μέλη της σπείρας.
Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Κυριακής ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που διέρρηξαν στην Καλαμάτα καταδίωξε τους δράστες. Ο ένας από αυτούς σ' ένα παραπάτημα άφησε τα ίχνη του, τα οποία ταυτοποίησε άμεσα το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών. Η Ασφάλεια αξιοποίησε κάθε πληροφορία από τους πολίτες αλλά και από έναν αστυνομικό της, ο οποίος νωρίτερα περιπολούσε στη γειτονιά και είχε συγκρατήσει στοιχεία τα οποία βοήθησαν πολύ.
Οι δυο τσιγγάνοι συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στους καταυλισμούς όπου μένουν και σήμερα αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δε θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η δράση των συμμοριών αυτών τελείωσε: Αυτό αφήνουν να εννοηθεί ανοιχτά αξιωματικοί και αστυνομικοί, παρότι η εξιχνίαση ενός τόσο μεγάλου αριθμού κλοπών -που ενδεχομένως θα γίνει και μεγαλύτερος- είναι σημαντική.
Η έρευνα για την εμπλοκή των εν λόγω κατηγορούμενων και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών συνεχίζεται. Επίσης συνεχίζεται η έρευνα για τους συνεργούς τους και για τον... περιφερόμενο προφανώς κλεπταποδόχο.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.