ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ρουμανία: Έξι νεκροί από το ψύχος το τελευταίο 24ωρο

Έξι άνθρωποι πέθαναν από το δριμύ ψύχος στη Ρουμανία το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της βαλκανικής χώρας, όπου εδώ και αρκετές ημέρες επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις επαρχίες Αράντ, Βράντσεα, Σάτου Μάρε, Νταμπόβιτα και Ιάσιο.

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, το τελευταίο 24ωρο τα ασθενοφόρα μετέφεραν συνολικά 346 ανθρώπους, μεταξύ αυτών πολλοί άστεγοι, στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας φαινομένων υποθερμίας.

Συνολικά 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από υποθερμία, σε όλη τη χώρα, από τότε που το δριμύ αυτό κύμα ψύχους έκανε την εμφάνισή του στη ρουμανική επικράτεια.

Εξάλλου, ένας 81χρονος, τον οποίο αναζητούσαν διασώστες και συγγενείς του από τις 24 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός σε σωρούς χιονιού σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, στο ορεινό χωριό Κουστούνιτσα στην κεντρική Σερβία.

Ο ηλικιωμένος ζούσε μόνος και ο γιος του είχε δηλώσει την εξαφάνισή του πριν από επτά μέρες, όταν έπλητταν την περιοχή σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες.
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: