ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας

 Δικάστηκε η αγωγή 44 μερικώς απασχολουμένων κατά του Δήμου Τριφυλίας

  
Δικάστηκε χθες σε δημόσια συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας η εξ αναβολής αγωγή 44 μερικώς απασχολουμένων κατά του Δήμου Τριφυλίας, επειδή δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα δύο μηνών. Σημειώνουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε επρόκειτο να δικαστεί η αγωγή, ο Δήμος Τριφυλίας είχε ζητήσει αναβολή, με τη δέσμευση πως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κατέβαλε τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, χωρίς ωστόσο να τηρήσει αυτή τη δέσμευση!

 
Με την αγωγή τους οι 44 μερικώς απασχολούμενοι, προσληφθέντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους πρώην Δήμους Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και μετέπειτα, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στο Δήμο Τριφυλίας, απαίτησαν τις αποδοχές δύο μηνών (από 1η Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2011), τις
αποζημιώσεις των ημερών αδείας, την αναλογία του επιδόματος αδείας καθώς και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται και, μάλιστα, νομιμοτόκως.
Οι 44 μερικώς απασχολούμενοι παραστάθηκαν στο δικαστήριο με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Τάσο Ορφανό, ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση, τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα τις απαιτήσεις τους.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι συγκεκριμένοι 44 μερικώς απασχολούμενοι, καθώς και άλλοι 47, απολύθηκαν πρόωρα και άδικα, πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών, παρά την παράταση που με ΚΥΑ δόθηκε, ενώ δεν έγινε επανασύναψη των συμβάσεών τους για το υπόλοιπο που απέμενε μέχρι τη συμπλήρωση των 18 μηνών, με πρόταση του δημάρχου και απόφαση που ελήφθη στο Δ.Σ. με τις ψήφους της συμπολίτευσης, και παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι 91 συνολικά μερικώς απασχολούμενοι στο Δήμο Τριφυλίας είναι ακόμη και σήμερα απλήρωτοι για δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 22 Ιουλίου 2011, έχει επιχορηγήσει τους Δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2011 με 13.144.860 ευρώ προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού Μερικής Απασχόλησης και συγκεκριμένα το Δήμο Τριφυλίας με 58.529 ευρώ!
Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα καθαρογράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε απόφαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας η οποία δικαίωσε απόλυτα και πλήρως 26 μερικώς απασχολουμένους, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους κατά του Δήμου, τον οποίο και υποχρεώνει να τους καταβάλει χρηματικά ποσά από 1.502,97 ευρώ μέχρι και 5.091,24 ευρώ και, μάλιστα, νομιμοτόκως!
Σε σύντομο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας σχετικά με την αγωγή των 44 μερικώς απασχολουμένων, που δικάστηκε χθες και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα τους δικαιώνει, υποχρεώνοντας το Δήμο Τριφυλίας να τους καταβάλλει τα ποσά που διεκδικούν και δικαιούνται, από περίπου 1.100 ευρώ έως και 1.400 ευρώ!


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: