ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σήμα κινδύνου για τον χιονιά. Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αυτή την εβδομάδα. Οι χιονοπτώσεις ενδέχεται να φτάσουν μέχρι την Αθήνα και ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας θα «κολλήσει» υπό το μηδέν. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα. Οι άνεμοι στα πελάγη φθάνουν τα 9 Μποφόρ. Την τελευταία του πνοή άφησε λόγω ψύχους ένας Παλαιστίνιος στον Έβρο.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου - Καβάλα και Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα και το Λαύριο, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ανατολικό Αιγαίο.

Από τον Πειραιά θα εκτελεστούν μόνο βραδινά δρομολόγια για Κρήτη, ενώ με ειδικό σχέδιο ταξιδίου θα φύγει το απόγευμα το Blue Star 2 για Σύρω, Κω, Ρόδο.

Για Αργοσαρωνικό αναχωρούν μόνο τα συμβατικά πλοία.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Εν τω μεταξύ, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νόμο Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται κατά διαστήματα σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, καθώς τα μηχανήματα εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.

Ενδεικτικά, στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση, συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Παρόμοια η εικόνα στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φωκίδας στην περιοχή του Λιδωρικίου.

Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ στην περιοχή του Μαρτίνου στο 121 χλμ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ρίχνει χιονόνερο, χωρίς όμως να σημειώνονται προβλήματα.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χωρά προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Την Τετάρτη στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Στα δυτικά οι νεφώσεις βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και αργότερα στο βόρειο Ιόνιο 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί τοπικά θα είναι ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά, αρχικά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χωράς και βροχές στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες πιθανόν να εκδηλωθούν στα θαλασσιά τμήματα. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο. Παγετός όμως θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.
Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθιτικές αλυσίδες
Γ. Α. Δ. ANATOΛIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Α. Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ
Επ. Ο. Μυρτίσκη - Aνω Βυρσίνης.
Επ. Ο. Κάρδαμο - Κύμη.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Ε. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς, από 6ο έως 30 χλμ. (μέσω Βίγλας).
Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας, από 16ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Aρννισας - Π. Αγ. Αθανασίου, από το 12ο χλμ.
Α. Δ. ΚΙΛΚΙΣ
Επ. Ο. Καστανερής - Λιβαδίων, από το 3ο χλμ.
Α. Δ. ΗΜΑΘΙΑΣ
Eπ. Ο. Νάουσας - Χ/Κ 3-5 Πηγάδια, από το 8ο. έως το 16ο χλμ.
Επ. Ο. Νάουσας - Χ/Κ Σελίου, από 8ο έως το 16ο χλμ.
Επ. Ο. Νάουσας - Ροδοχωρίου, από 8ο έως το 14ο χλμ.
Επ. Ο. Βέροιας - Χ/Κ Σελίου, από το 2ο έως 26ο χλμ.
Π. Ε. Ο. Βέροιας - Κοζάνης ( μέσω Καστανιάς ) απο 14 χλμ εως 98.300 χλμ
Επ. Ο. Βέροιας - Δασκίου δ-ση Πολυδενδρίου χ-θ 8.100 εως Δασκίο χθ 43.000
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α.Δ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Επ. Ο. Βόλου - Ζαγοράς, από 9ο έως 44 χλμ. (?νω κλάδος).
Επ. Ο. Δράκιας - Χανίων.
Α.Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ε.Ο. Τρικάλων - Aρτας, από (Ελάτη) 26ο έως 75ο χλμ. (Γέφυρα Αλεξίου).
Επ. Ο. Πύλης - Μεσοχώρας, από το 15ο έως 55ο χλμ.
Α.Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επ. Ο. Μουζακίου - Aρτας, από 10ο έως 25ο χλμ. (θέση «Τύμπανος», προς Δυτική Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου - Πετρίλου, από 15ο έως 30ο χλμ. (θέση «?γιος Νικόλαος», προς Ανατολική Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα.
Α.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ
Επ. Ο. Αγιάς - Μελιβοίας 9ο χλμ.
Επ. Ο. Αγιόκαμπου - Σκλήθρου - Ελαφού από 10ο χλμ.
Επ. Ο. Ραψάνης - Κρανιάς από 3ο έως 4ο χλμ.
Επ. Ο. Πυργετού - Κρανιάς από 6ο έως 7ο χλμ.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α.Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Επ. Ο. Αμφίκλειας - X/K Παρνασσού, από 3ο έως 17ο χλμ.
Ε.Ο. Καρπενησίου - Λαμίας από 50 χ/θ έως 65 χ/θ.
Επ. Ο. Λύχνου - Καστανιάς - Μεσοχωρίου - Περιστερίου - Πύργου (περιοχή Υπάτης, Δήμου Λαμίας).
Επ. Ο. Σπερχειάδας προς Κλώνι - Παλαιοβράχα - Φτέρη - Λευκάδα - Γαρδίκι - Παλαιοχώρι - Πουγκάκια - Πλάτανος.
Επ. Ο. Σπερχειάδας προς Aνω Καλλιθέα-Δίλοφο-Περιβόλι-Μάρμαρα-Νικολίτσι-Κολοκυθιά-Αργυριά-Κυριακοχώρι
Επ. Ο. Βιτώλι - Ποβολιάρι - Λιτόσελο
Επ. Ο. Αγ. Γεώργιος-Δίκαστρο-Περιβλεπτοπιτσιώτισα - Παλαιόκαστρο
Επ. Ο. Μες - Καψή - Μερκαδα - Μαίριλο - Νεοχώρι
Επ. Ο. Μακρακώμη - Τσούκα
Επ. Ο. Καστρί - Τρίλοφο
Επ. Ο. Πλατύστομο-Γιαννιτσού - Παππά
Α. Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Ε. Ο. Καρπενησίου-Λαμίας (Τούνελ)
Π.Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού)
Επ. Ο. Καρπενησίου-Κρικέλλου - Δομνίστας
Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδάκια
Επ. Ο. Καρπενησίου-Στενώματος
Επ. Ο. Προυσού-Αγρινίου (Αραποκέφαλα)
Επ. Ο. Φουρνά-Καρδίτσας (Ζαχαράκι)
Επ. Ο. Φουρνά-Λαμίας (Σερμιτζέλι)
Επ. Ο. Καρπενησίου - Φουρνά (Βράχος)
Επ. Ο. Καρπενησίου-Χ/Κ
Α.Δ. ΕΥΒΟΙΑΣ
Επ. Ο. Στενής-Στροπώνων.
Επ. Ο. Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας.
Επ. Ο. Σταύρου - Αγ. Σοφίας (Θέση Ράχη).
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Α.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Επ.Ο. Γκούρας- Δερβενίου από το 4ο χλμ. έως το 17ο χλμ.
Επ.Ο. Γκούρας -Λυκουριάς από το 10ο χλμ. έως το 18,5 χλμ.
Επ.Ο. Γκούρας -Κιάτου από το 7ο χλμ. έως το 19ο χλμ.
Επ.Ο. Ξυλοκαστρου - Τρικαλων από το 22ο χλμ.
Επ.Ο. Τρικαλων -Καρυας από το 1ο χλμ.
Επ.Ο. Δερβενιου - Γκουρας από το 20ο χλμ.
Επ.Ο. Σουλίου -Κρυονερίου-Γονούσας.
Επ.Ο. Κιάτου - Γκούρας από το 10ο χλμ.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ - ΠΑΓΕΤΩΝ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ
Γ. Α. Δ. ANATOΛIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Α.Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ
Λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη διάβαση του ποταμού Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), διάβαση ποταμού Ποντικόρεμα οικισμού Αρριανών και διάβαση ποταμού μεταξύ Εβρένου ? Ιασίου.
Εγνατία Οδός απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από κόμβο Ιάσμου έως κόμβο Βαφεκών και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω ισχυρών ανέμων.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
ΑΠΟ http://www.pelop.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ