ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Τεστ DNA δείχνει αν θα περάσουμε τα 100

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια έως 85% εάν κάποιος θα ζήσει μέχρι τα 100 του χρόνια, χάρη σε ένα νέο γενετικό τεστ που επινόησαν.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν το τεστ αναλύοντας το DNAεκατοντάδων αιωνόβιων ανθρώπων, στους οποίους εντόπισαν κοινές γενετικές μεταλλαγές, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν συμβάλλει στην ασυνήθιστη μακροζωία τους.
Και αυτό, διότι φαίνεται πως τους προσδίδουν γενετική προδιάθεση για μακρά και υγιή ζωή - λ.χ.
καθυστερώντας ή αποτρέποντας την έναρξη νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια.
Τα γονίδια αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί η μακροζωία τείνει να εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, παρά την ύπαρξη παραγόντων του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή που θα έπρεπε να την έχουν διαταράξει.
Το τεστ που επινόησαν οι ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έχει ποσοστό ακρίβειας 60% έως 85%, αναλόγως με την ηλικία του εξεταζομένου.
Η μεγαλύτερη ακρίβεια παρατηρείται σε προχωρημένης ηλικίας άτομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι μάλλον απίθανο να χρησιμεύσει ως προάγγελος μακροζωίας σε νεαρή ηλικία.
Εντούτοις, η δυνατότητά του να εντοπίζει ομάδες ατόμων με κοινά γονίδια μακροζωίας, μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση νέων θεραπειών για τα νοσήματα του γήρατος.
Τα νέα ευρήματα αποτελούν συνέχεια προγενέστερων στοιχείων, τα οποία η ίδια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Science» το 2010 αλλά απέσυρε τον Ιούλιο του 2011 επειδή υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα με την ανάλυσή τους.
Στο νέο άρθρο τους, το οποίο πριν από τη δημοσίευσή του αξιολόγησε ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο δρ Τόμας Περλς, γεροντολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, και οι συνεργάτες του, εμπλουτίζουν τα αρχικά στοιχεία με νέες αναλύσεις και ένα πρόσθετο δείγμα υπεραιωνόβιων εθελοντών, μέσης ηλικίας 107 ετών.
Τα άτομα που ξεπερνούν τα 100α τους γενέθλια αποτελούν ιδανικό μοντέλο υγιών γηρατειών, διότι γενικώς δεν αρχίζουν να εκδηλώνουν προβλήματα υγείας πριν τα 95 τους χρόνια.
Αν και οι ειδικοί πιστεύουν πως η γενετική επηρεάζει κατά μόλις 20-30% τις πιθανότητές μας να φτάσουμε στα 90 μας χρόνια, τα νέα ευρήματά υποδηλώνουν πως η επίδραση των γονιδίων είναι μεγαλύτερη στα 80 και στα 90 μας απ’ ό,τι νωρίτερα.
Στη μελέτη, αναλύθηκε το γονιδίωμα 801 αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων εθελοντών (είχαν ηλικία από 100 έως 119 ετών) και συγκρίθηκε με αυτό 914 υγιών εθελοντών μικρότερης ηλικίας. Στόχος ήταν να βρεθούν γενετικά χαρακτηριστικά ειδικά για τους υπερήλικες.
Συνολικά, βρέθηκαν 281 γενετικές μεταλλαγές οι οποίες φαίνεται να παίζουν ρόλο στη γήρανση. Τις μεταλλαγές αυτές κατόρθωσαν οι ερευνητές να χωρίσουν σε 26 διαφορετικές «γενετικές υπογραφές», οι οποίες χαρακτηρίζουν το 90% των υπερηλίκων της μελέτης.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα γονίδια είναι πολύ πιο σημαντικά για να καθοριστεί εάν ένας άνθρωπος θα περάσει τα 100 του χρόνια, παρά για το αν θα φτάσει στα 85 του», σχολίασε ο δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο Kings College του Λονδίνου.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».


Πηγή : Web Only
ΑΠΟ http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη