ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Φλερτάρουν με κρητικό κρασί και ελαιόλαδο οι Κινέζοι


 Ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας, Sun Livei, συνοδευόμενος από δύο μεγάλους εισαγωγείς κρασιού και ελαιολάδου βρίσκεται από την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στην Κρήτη.

Σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, εκπροσώπων των εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης, καθώς επίσης των αγροτικών ενώσεων, τα δίκτυα οινοποιών, αλλά και ιδιώτες, συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές-δυνατότητες που υπάρχουν για την εισαγωγή Κρητικού κρασιού και ελαιολάδου στην
Κίνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος εμπορικός ακόλουθος Sun Livei «είναι υποχρέωση και τιμή μας να προωθήσουμε τα προϊόντα της Κρήτης στην Κίνα. Μπορούμε να εισαγάγουμε λάδι και κρασί, άλλωστε μιλάμε για μια αχανή αγορά με πολλές διαφορετικές ομάδες καταναλωτών, που ενδιαφέρονται για ποιοτικά προϊόντα, κι αυτό σημαίνει πως μπορούν να διεισδύσουν τα Κρητικά προϊόντα στην αγορά της Κίνας» .

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε «προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας στην Κίνα, για αυτό είμαστε εδώ. Χτίζουμε σιγά σιγά αυτή τη συνεργασία και προσδοκούμε στο τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τις εξαγωγές των ποιοτικών προϊόντων του νησιού μας στην Κινέζικη αγορά».

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ένας από τους δυο Κινέζους εισαγωγείς που βρίσκονται στην Κρήτη, εισήγαγε το 2011 στην Κίνα για την κάλυψη των σχετικών αναγκών περισσότερες από 5 εκ. φιάλες κρασιού.

Πηγή:agronews
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: