ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η λίμνη με τα κηλίδες

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Osoyoos στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η λίμνη με τις κηλίδες ή Spotted Lake έχει μια ασυνήθιστα πολύ υψηλή συγκέντρωση πολλών και διαφορετικών ορυκτών γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες λίμνες.

Θειικό μαγνήσιο, ασβέστιο, θειικά άλατα του νατρίου ενώ περιέχει επίσης εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις οκτώ άλλων μέταλλων, καθώς και μικρές δόσεις από ασήμι και τιτάνιο.
Το νερό της λίμνης εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω του μεγάλα «σημεία» των ορυκτών. Ανάλογα με τη σύνθεση σε μεταλλικά στοιχεία οι κηλίδες θα έχουν χρώμα λευκό, ανοιχτό κίτρινο, πράσινο ή και μπλε. Οι κηλίδες που αποτελούνται κυρίως από θειικό μαγνήσιο, το οποίο κρυσταλλώνεται το καλοκαίρι, δημιουργούν φυσικούς «διαδρόμους» γύρω και ανάμεσα τους.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα ανόργανα άλατα από τη λίμνη χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πυρομαχικών. Κινέζοι εργάτες δούλευαν για την συλλογή των αλάτων από την επιφάνεια  της λίμνης και τα έστελναν στα εργοστάσια πυρομαχικών του ανατολικού Καναδά.





ΑΠΟ http://www.dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: