ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εξαρθρώθηκε σπείρα πλαστογράφων


Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 39 και 23 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίσταση, για πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νόμου περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα οι δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, να επιβαίνουν σε όχημα ως οδηγός και συνοδηγός και προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι για το όχημα που οδηγούσαν οι δυο αλλοδαποί, είχαν καταρτίσει με πλαστά - ψευδή πιστοποιητικά έγγραφα άδεια κυκλοφορίας και κρατικές πινακίδες σε όνομα 38χρονου ημεδαπού εν αγνοία του.

Επιπλέον ο 39χρονος κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς άδεια διαμονής από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών η οποία από τον έλεγχο αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστή.

Σε σωματικές έρευνες που διενεργήθηκαν στους δύο συλληφθέντες βρέθηκαν συνολικά έξι κινητά τηλέφωνα, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί σε τρίτα πρόσωπα διαφόρων υπηκοοτήτων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ζευγάρια γάντια, ένας φακός, ένας σκούφος και ένα κλειδί αυτοκινήτου.

Το αυτοκίνητο των δύο αλλοδαπών καθώς και τα έξι κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.


ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: