ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Φιλιατρά Τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο!

 Με λαμπρότητα, προχθές και χθες, τα Φιλιατρά τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο! Ο Άγιος Αθανάσιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας, υπήρξε «ο ηρωικότερος των Αγίων και αγιότερος των ηρώων, αλλά και ο πατέρας της Ορθοδοξίας». Είναι πατέρας της Ορθοδοξίας, γιατί αυτός γέννησε με το μυαλό του, το φωτισμένο από το Θεό, όλα εκείνα, τους όρους και τα διδάγματα, που ξεκαθαρίσανε το έδαφος της πίστεως από τις διάφορες αιρετικές διδασκαλίες. Είναι αυτός που αγωνίστηκε όσο κανένας
άλλος για να διαφυλάξει την Ορθοδοξία άσπιλη και αμόλυντη! Πήρε τον τίτλο Μέγας για τους αγώνες του, μα και για την πρακτική ζωή του, για την Αγιότητά του. Δεν είναι το αξίωμά Του μονάχα που του έδωσε τον τίτλο του Μεγάλου, είναι και η αρετή του!
Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα της Τρίτης, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο βίο και τη δράση του Αγίου Αθανασίου, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, την αγάπη για το ποίμνιό του, τα βάσανα και τις συκοφαντίες που υπέστη, τους αγώνες του για την Ορθοδοξία και την αρετή του.
Ο υμνωδός της Εκκλησίας μας γράφει: «Αθανάσιον, και θανόντα, ζην λέγω. Οι γαρ δίκαιοι ζώσι και τεθνηκότες», δηλαδή: «Τον Αθανάσιο, αν και πέθανε, τον θεωρώ ζωντανόν, διότι οι δίκαιοι ζουν και μετά το θάνατο»!
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Κοσμά Περχανίδη, μετά του ιερού κλήρου των Φιλιατρών. Πλήθος πιστών της ενορίας και της περιοχής των Φιλιατρών συμμετείχε ευλαβικά στις θρησκευτικές τελετές, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας την εικόνα του Αγίου, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
  ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.