ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

«Συνεργός» ο ελληνικής καταγωγής δεύτερος καπετάνιος

Ελληνικής καταγωγής είναι ο δεύτερος κυβερνήτης του πλοίου Concordia, το οποίο ναυάγησε την περασμένη Παρασκευή σε μικρή απόσταση από την ακτή του νησιού Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας.


Ο δεύτερος καπετάνιος ονομάζεται Δημήτρης Χρηστίδης και σύμφωνα με πηγές της πλοιοκτήτριας εταιρίας είχε επιβιβασθεί στο κρουαζιερόπλοιο με ιταλικό διαβατήριο.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η θέση του δεύτερου καπετάνιου εξετάζεται τις ώρες αυτές από τους εισαγγελείς και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φέρεται να εγκατέλειψε το πλοίο λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τον κυβερνήτη, Φραντσέσκο Σκετίνο.

Σε διάλογό του με τον υπεύθυνο της ακτοφυλακής του Λιβόρνο, Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο, ακούγεται ο Σκετίνο να λέει: «Είμαι εδώ (στην σωσίβια λέμβο) μαζί με τον δεύτερο καπετάνιο» και όταν ο επικεφαλής της ακτοφυλακής ρωτά πώς λέγεται, ο Σκετίνο απαντά «Δημήτρης, Δημήτρης Χρηστίδης».

Ο Ντε Φάλκο προστάζει τον Σκετίνο να ξανανέβει στο πλοίο: «Τώρα θα πάτε κάτω από την ανεμόσκαλα και θα ξανανέβετε πάνω, θα μου πείτε πόσοι ακριβώς ηλικιωμένοι, παιδιά και άλλα άτομα που χρειάζονται βοήθεια, βρίσκονται ακόμη στο κρουαζιερόπλοιο», λέει ο αξιωματικός της ακτοφυλακής. Ο καπετάνιος του Costa Concordia, όμως, δεν υπάκουσε.

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αλλά με απόφαση του δικαστικού αρμόδιου για τις προκαταρκτικές έρευνες, εστάλη σε κατ' οίκον κράτηση. Απόφαση κατά της οποίας άσκησαν έφεση οι υπεύθυνοι της εισαγγελίας του Γκροσέτο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πάντα, στις έρευνες γίνεται προσπάθεια να εξακριβωθεί η θέση και η συμπεριφορά άλλων τριών προσώπων: του Δημήτρη Χρηστίδη, του τρίτου καπετάνιου Σίλβιο Κορόνικα και του «διευθυντή ναυτικών επιχειρήσεων» της εταιρίας Costa Crociere, Ρομπέρτο Φεραρίνι. «Εξετάζεται η όλη τους συμπεριφορά για να αποφασιστεί αν πρέπει να κατηγορηθούν για συνέργεια», αναφέρουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι προσπάθειες των ομάδων διάσωσης ξανάρχισαν, σε αναζήτηση επιζώντων - αν και, δυστυχώς, οι πιθανότητες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο - και τον εντοπισμό θυμάτων μέσα στο πλοίο.

Ο ιταλικός Τύπος τέλος δημοσίευσε φωτογραφία μιας ξανθιάς γυναίκας, η οποία φέρεται να είναι μια 25χρονη Μολδαβή που βρισκόταν στην γέφυρα, μαζί με τον καπετάνιο, λίγο πριν από την πρόσκρουση. Το όνομα της δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των επιβατών.


ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: