ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Νοικιάζουν και την Αρχαία Ολυμπία!


Είναι η πρώτη φορά που η Αρχαία Ολυμπία, η Ακρόπολη, και άλλα  μνημεία της χώρας  γίνονται  αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ το κόστος για ένα απλό κλικ του μνημείου - κατατεθέν της χώρας μας ή για ένα μόλις λεπτό οπτικοακουστικού υλικού θα χρεώνεται από 10 έως 100 ευρώ.   
Η "τιμολόγηση" της Ακρόπολης έγινε με την συναίνεση και την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα "Διαύγεια" στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Ωστόσο, στη λίστα με τα προς εμπορική εκμετάλλευση μνημεία, η Ακρόπολη - αν και η πιο ακριβή - συγκαταλέγονται η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Αρχαία Αγορά Αθηνών, η Κνωσός, η Φαιστός και η Λίνδος,  οι Μυκήνες και ακόμα μνημεία σε όλη την Ελλάδα.
Στο σύνολό τους μέχρι στιγμής είναι 20.   Στόχος φυσικά, δεν είναι άλλος από την άντληση εσόδων...
Η υπουργική απόφαση κοστολογεί με άλλη τιμή την πράξη (κινηματογράφηση - φωτογράφιση) και με άλλη τη διάθεση υλικού.  Στην περίπτωση του Ιερού Βράχου και των μνημείων που βρίσκονται στις πλαγιές του στο τέλος της φωτογράφισης με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους, με παρεμβολή προσώπων, ορίζεται ως τα 1.000 ευρώ.   
Αντίστοιχα, για την κινηματογράφηση ή την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, με παρεμβολή προσώπων, το κόστος θα φτάνει τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων. Για τη χρήση φωτογραφιών σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες η τιμή θα διαμορφώνεται στα 300 ευρώ, ενώ για εξώφυλλα cd και dvd η τιμή είναι 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: