ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Επρεπε να τελειώσει το 2008 ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, αλλά πάει μετά το 2014

Σημαντικό οδικό έργο της Μεσσηνίας αποτελεί ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει το 2008, είναι αβέβαιο αν θα ολοκληρωθεί το 2014!
Ο δρόμος αυτός που ήταν το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας του νομού που χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, με προϋπολογισμό κοντά στα 13 εκ. ευρώ (με τις απαλλοτριώσεις πήγε στα 18 εκ.), έχει σταματήσει και ετοιμάζεται η επαναδημοπράτησή του για να ολοκληρωθεί.
Η εργολαβία υλοποίησης του έργου έχει διαλυθεί, αποτελεί οριστικά παρελθόν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρούν σε εκκαθάριση του τοπίου, για να
δημοπρατήσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.
Ο εργολάβος που έκανε αίτηση διάλυσης κι έγινε αποδεκτή, έχει ζητήσει πάνω από 10 εκ. ευρώ. Για να πάρει τα χρήματα, όσα δικαιούται τελικά να πάρει, θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Κι εκτιμάται ότι όλη αυτή η διαδικασία, η δικαστική διεκδίκηση, δε θα επηρεάσει τη συνέχιση του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούσαν στηριζόμενες στη νομοθεσία να απορρίψουν την αίτηση και να ζητήσουν τη συνέχιση της υφιστάμενης εργολαβίας, που ήταν η πιο συμφέρουσα λύση, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το πολύπαθο έργο.
Αυτή την περίοδο η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας
έχει σκύψει στο έργο, με σκοπό να καταγράψει ακριβώς τι εργασίες απομένουν, να δρομολογήσει την πληρωμή των απαλλοτριώσεων που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα σε εκκρεμότητα -ελπίδα αποτελεί το ΕΣΠΑ, γιατί το κράτος δεν έχει χρήματα-, να αλλάξει τιμές και να εγκρίνει νέους περιβαλλοντικούς όρους. Διαδικασίες χρονοβόρες για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσουν.
Εκφράζεται η ελπίδα, πάντως, το έργο να επαναδημοπρατηθεί μέσα στο 2012, για να τελειώσει το 2014. Κι αυτό γιατί η νέα εργολαβία έχει σημαντικό αντικείμενο να υλοποιήσει, όπως δείχνει η σημερινή εικόνα τού υπό κατασκευή δρόμου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: