ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η Πελοπόννησος θέλει επενδύσεις ή τις απομακρυνει;

Στην Κορινθία δεν θέλουν εργοστάσια, στην Μεσσηνία δεν θέλουν το λιγνιτωρυχείο, στην Αρκαδία δεν θέλουν το εργοστάσιο βιομάζας,ούτε επενδύσεις της ΔΕΗ…στην Αργολίδα δεν θέλουν τα ξενοδοχεία,στην Λακωνία δεν θέλουν τίποτα. Σε όλη την Πελοπόννησο δεν θέλουν καν να ακούν για ανεμογεννήτριες..Εργοστάσιο για τα σκουπίδια δεν θέλει κανείς και πουθενά.Ακόμα και η επένδυση του αείμνηστου Κωνσταντακόπουλου δέχεται διώξεις.Και πάει λέγοντας..
Η ιδέα για την μετατροπή της Πελοποννήσου σε ελεύθερη οικονομική ζώνη έχει δαιμονοποιηθεί..

Ενώ η χώρα βουλιάζει οικονομικά.
Χιλιάδες ή μάλλον μυριάδες είναι άνεργοι και το μοναδικό φως για έξοδο απο την κρίση είναι οι επενδύσεις, στην Πελοπόννησο τις διώκουμε και μάλιστα με επιχειρήματα του περασμένου αιώνα.
Ολες οι παραπάνω επενδύσεις θα φέρουν στον Μοριά εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά…δεν πρέπει να γίνουν..!
Τι στο καλό επενδύσεις πρέπει να γίνουν επιτέλους στην Πελοπόννησο;
Οσοι τις διώκουν τι έχουν στο μυαλό τους;
Οι δήμοι αποδεικνύονται λιγότεροι των περιστάσεων και κοιτούν μόνο τους ψήφους και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ..
Ο δρόμος που έδειξαν οι Λογοθέτης και Καφαντάρης…δημιουργεί λαίκούς ήρωες αλλά για λίγο…και μετά έρχεται η δυστυχία..!
Η αριστερά της άρνησης σε όλα,επενδύει στον φόβο και την άγνοια των πολιτών για να κερδίσει εκλογικούς πόντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: