ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα στην Costa Navarino

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Ιανουαρίου στην Costa Navarino, το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας», που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Την παρουσίαση παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών καθώς και τοπικά ΜΜΕ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μία πρωτοβουλία που αφορά αρχικά σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας και σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, και η
οποία θα πραγματοποιείται στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino.
Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, παιδιά όλων των ηλικιών από τα σχολεία της Μεσσηνίας θα μάθουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας και θα γνωρίσουν  τη μοναδική Μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της TEMES και εκπρόσωπος του Navarino Foundation, δήλωσε: «Η Μεσσηνία είναι ένας από τους πιο όμορφους τόπους. Για να διαφυλάξουμε αυτό που κληρονομήσαμε πρέπει να το γνωρίζουμε και να το εκτιμούμε ώστε να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε. Ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα, οδηγεί τα παιδιά όχι μόνο στη γνώση και την κατανόηση, αλλά τα κάνει πρωταγωνιστές μιας καμπάνιας, για να γνωρίσουμε  την περιοχή μας ξανά μέσα από τα δικά τους μάτια».
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Αθανάσιος Κατσής, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής σημείωσε σχετικά: «Η διοργάνωση του επιμορφωτικού προγράμματος και η συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Navarino Natura Hall σηματοδοτεί τις δυνατότητες δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ  του δημόσιου Πανεπιστημίου και των πρωτοπόρων φορέων της τοπικής κοινωνίας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια επίσης στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας που αγκαλιάζει παρόμοιες πρωτοβουλίες».
Οι δραστηριότητες, που είναι ειδικά σχεδιασμένες προκειμένου να εντάσσονται στη διδακτική ύλη των σχολείων, αφορούν στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, στο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές. Μέσα από το πρόγραμμα, οι μαθητές αντιλαμβάνονται πως οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τον πλανήτη και ταυτόχρονα προτείνουν τρόπους ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά το φυσικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά πειράματα ή πειράματα επίδειξης ολοκληρώνοντας την επίσκεψη με πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Μετά το πέρας της επίσκεψης και των δραστηριοτήτων, οι μαθητές θα επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδώσουν στους κατοίκους της περιοχής τις ιδέες, τις σκέψεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η παρουσίαση θα γίνεται μέσω γραπτού κειμένου, βίντεο, κολάζ, ζωγραφικής, φωτογραφιών ή banner για το διαδίκτυο. Οι καλύτερες αναφορές θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του HYPERLINK "http://www.costanavarino.gr/" \l "/sustainability/community/navarino-natura-hall"Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank.

---------------------

Navarino Foundation
Το Navarino Foundation είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού, της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.

Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής/Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικότερα η Μονάδα Έρευνας και Τεκμηρίωσης για την Ανάλυση, τον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δραστηριοποιείται τόσο στο πεδίο της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής όσο και στο πεδίο της εφαρμογής ερευνητικών πορισμάτων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


Από την TEMES
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...