ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Πρόβλεψη για συνεχή συνυπηρέτηση ζευγαριών στρατιωτικών

Τέρμα στον «χωρισμό» οικογενειών που και οι δύο σύζυγοι είναι στρατιωτικοί, επιδιώκει να βάλει Διακλαδική Επιτροπή που συγκροτεί το  ΓΕΕΘΑ και η οποία έχει ως αντικείμενο  να αντιμετωπίζει άμεσα και κατά περίπτωση ( ad hoc) κάποιες δυσλειτουργίες Υπουργικής Απόφασης του 2011 που αφορά την συνυπηρέτηση συζύγων στρατιωτικών.
 Η  υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε τον Μάρτιο 2011, αντιμετώσισε με τρόπο θεσμικό  και με 
αντικειμενικά κριτήρια το θέμα της συνυπηρέτησης ζευγών στρατιωτικών. Κατά την εφαρμογή της καινοτόμου απόφασης διαπιστώθηκαν, υποστηρίζεται από το ΓΕΕΘΑ, κάποες δυσλειτουργίες σε επιμέρους πεδία εφαρμογής όπως όταν ο ένας συζύγους ήταν πχ στο στρατό ξηράς και ο άλλος στην αεροπορία ή το στρατολογικό. Κυρίως, λένε κάποιες πηγές, τα προβλήματα οφείλονται στην δύναμη της αδράνειας και της γραφειοκρατίας που σε χώρους με πολύ τυπολατρία «ανθούν»...  
Από την άλλη πράγματι  η επίτευξη  συνυπηρέτησης  ενστόλων είναι από την φύση του δύσκολο στην πράξη πρόβλημα - αυτό είχε φανεί και από τη λειτουργία της γραμμής απευθείας επαφής των στελεχών με αρμόδιο τμήμα του στρατιωτικού γραφείου του Υπουργού κ. Μπεγλίτη που κατήργησε ο κ. Αβραμόπουλος.Στο τμήμα αυτό τα σχετικά με συνυπηρέτηση αιτήματα που έφταναν  ήταν τα περισσότερα. Αυτά παραπόμπονταν κατά προτεραιότητα στα Επιτελεία  και με την άνωθεν <<εντολή>> τα αρμόδια γραφεία των κλάδων <<αναγκάζονταν>> να συντονιστούν και να επιλύσουν το θέμα.
Η αναγκαιότητα του θεσμού που καταργήθηκε φάνηκε στην πράξη γρήγορα και το ΓΕΕΘΑ  στην προσπάθεια να το αντιμετωπίσει δημιούργησε μια  διακλαδική επιτροπή συνυπηρετήσεων για την διευθέτηση αυτών των δυσλειτουργιών. Σε
Σκοπός της Επιτροπής - στην οποία θα απευθύνονται όσοι δεν έχει λυθεί το θέμα  συνυπηρέτης  μέσω της θεσμοθετημένης υπουργικής απόφασης - είναι <<να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα με πιο ουσιαστικό τρόπο, εισάγοντας μια πιο προσωπική χροιά στο απρόσωπο σύστημα των αναφορών μεταθέσεων>>. Ιδιαίτερα δε η  εν λόγω Επιτροπή θα διευθετεί τυχόν προβλήματα μεταθέσεων συζύγων που υπηρετούν σε διαφορετικούς Κλάδους των ΕΔ.
Η Διακλαδική Επιτροπή - όπως προκύπτει από το σκεπτικό συγκρότησης της - θα ελέγχει τις περιπτώσεις αυτοβούλως ή μετά από προσφυγές έγκαιρα, μία προς μία με στόχο να δίνονται άμεσες λύσεις  οι οποίες να ικανοποιούνται βασικές αρχές  μιας <<ενωμένης οικογένειας>>. Αυτό, υποστηρίζεται, θα γίνεται  με τρόπο που :
- Να υπηρετούν οι δύο σύζυγοι μαζί
-Να μετατίθενται μαζί.
-Να γίνονται ταυτόχρονα και οι μετακινήσεις κατά τις μεταθέσεις τους καθώς έχει  παρατηρηθεί το φαινόμενο να τοποθετούνται μεν μαζί, αλλά να υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ τους (πχ ένας Ιούνιο, άλλος Σεπτέμβριο).
-Να μετατίθενται οι δύο σύζυγοι ταυτόχρονα και σε έκτακτες μεταθέσεις. Ακόμα και αν ένας εκ των δύο μετατεθεί έκτακτα (πχ Φεβρουάριο), να τον ακολουθεί και ο άλλος.
-Να υλοποιούνται οι μεταθέσεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία είναι κλειστά τα σχολεία.
-Να διευθετεί προβλήματα σε τοποθετήσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών ή εξέλιξης του ενός (τοποθέτηση για χρόνο διοίκησης) και μη ύπαρξης οργανικής θέσης για τον/την ένστολο σύζυγο.

ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.